Mi történik a Jamunával? Egy szent folyó megmentéséért

Admin Hírek, Öko

Köztudomású, sőt, még számos indiai kormányhivatal is elismeri, hogy a Jamuná folyó csaknem halott a fatális szennyezési terhelés és a szennyezést higító friss víz befolyás-hiánya miatt, a folyót ugyanis elterelték. Mi lesz India szent folyójával?

A Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete, az ISKCON csatlakozott a világot átfogó rendkívüli kampányhoz, amelynek elnevezése és célja: „Mentsük meg a Jamunát! Üzenet a világ minden tájáról.”
A kampány résztvevőinek száma napról-napra nő, a bhakták és önkéntesek összefogása eredményeképpen. A Dzsanmástamí fesztivál (Krisna születésnapja augusztusban), – amikor minden ISKCON központba tódulnak az emberek – kitűnő alkalom volt arra, hogy felhívják a figyelmet a szennyezett Jamuná folyó problémájára, és aláírások ezreit gyűjtsék a szent folyó ügyéért. A tiltakozást India miniszterelnökének és más döntéshozóknak címezték. Az alábbi levélből megtudhatjuk mi történik a lelki és anyagi értelemben is létfontosságú folyóval napjainkban!

A szervezők arra kérik valamennyi ISKCON központot, hogy töltsék le a tiltakozást innen: https://www.box.com/s/5ed1f72f952319896dd5 és írassák alá minél több emberrel.

Íme a tiltakozás szövege:
“Tisztelt Miniszterelnök Úr,

Adják vissza a Jamuná folyót a népének, a természetnek és a környezetnek!
Az időtlen indiai civilizáció részeként a Jamuná folyó nem csak hagyományos vízforrás, hanem kulturális jelkép, és az indiai kultúrában istennőként tisztelik. Elég csak felületesen megnézni az ősi indiai szentírásokat, rítusokat, művészeti alkotásokat, hagyományos foglalkozásokat, ünnepeket, sőt magát az indiai nemzeti himnuszt is ahhoz, hogy belássuk: ez a folyó még ma is nagy tiszteletnek és dicsőségnek örvend. Partjai mentén számos templomváros kíséri, amelyeknek a folyó és a zarándokturizmus adja meg a jellegét, közülük kiemelkedő Vrindávana, Mathurá, Agra és Gokula.

Manapság köztudomású, sőt még számos indiai kormányhivatal is elismeri, hogy a folyó csaknem halott a fatális szennyezési terhelés és a szennyezést higító friss víz befolyás-hiánya miatt. Az indiai kormány saját jelentései is elismerik, hogy Delhin túl a folyó medrében nincs egy cseppnyi természetes folyóvíz sem.

A friss természetes víz tulajdonságait folyóban semmilyen kezeléssel nem lehet előállítani.

Még a sokat reklámozott és költséges delhi szennyvíz megállítási projekt sem fogja a folyót „C” kategóriájúra – fürdésre alkalmasra – helyreállítani (az indiai Legfelsőbb Bíróság döntése szerint a biológiai oxigénigény határértéke 3mg/liter lenne).

A folyó, mint más folyók is, igényli a higítást – mindenáron szüksége lenne ökológiai vízfolyásra. Ez biztosítja a folyó életét, lehetővé téve, hogy a folyó megtisztítsa önmagát, fenntartsa a víziállatok és növények életét, feltöltse a talajvizet, megélhetést biztosítson a körzetében élőknek, segítse a hajózást, fenntartsa a medrét, és nem utolsó sorban gazdagítsa az emberek kulturális és lelki életét.

Évente több millió zarándok és turista tesz látogatást a Jamuná partján fekvő három fontos templomvárosban (a kormánystatisztika szerint 2010-ben ez a szám 11,3 millió volt). Szégyen, hogy hagyják őket megfürödni a legszennyesebb vízben, hagyják őket inni belőle, mert nem jönnek rá, hogy az csak mérgező szennyvíz. Becsapják a hívőket.

Mi alulírottak felszólítjuk Önöket, hogy engedjenek megfelelő mennyiségű természetes friss vizet a Jamuná forrásából, hogy az a folyó teljes hosszában végig folyhasson. Így felhígulhat a féktelen szennyezés és visszatérhet az eredeti folyó a néphez, a természethez és az élő környezethez.”

További információk: www.SaveYamuna.org.
Forrás: http://news.iskcon.com/node/4555#ixzz25WMWp5Kh