Aki már valaha is kóstolt szamószát, tudja, hogy miért ez a legkedveltebb indiai csemege.
Hozzávalók:
225 g finom liszt
3/4 kávéskanál só
4 evőkanál olavasztott ghí vagy vaj
80 ml joghurt
2 evőkanál hideg víz
1/2 evőkanál római kömény
1 evőkanál koriander
1/2 kávéskanál édeskömény
4 szegfűszeg
1 2.5 cm hosszú fahéjrúd
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
1/2 kávéskanál hing
1 kis karfiol (500 g)
300 ml zöldborsó
1/2 kávéskanál kurkuma
1 kávéskanál só
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
A lisztbe belekeverjük a sót, elmorzsoljuk az olvasztott vajjal vagy ghível. Lassanként hozzáadjuk a vizet, annyit, hogy lágy tésztát kapjunk. 5 percig lendületesen gyúrjuk, majd nyirkos konyharuhával letakarva félretesszük, míg a tölteléket készítjük. A római köményt, a koriandert, az édesköményt, a szegfűszeget és a fahéjat serpenyőben szárazon megpirítjuk, kihűtjük és durvára őröljük. A karfiolt apró rózsákra szedjük, megpároljuk. A borsót kifejtjük, és szintén megpároljuk. 2 evőkanál ghít megmelegítünk, beleszórjuk a hinget, majd közvetlenül utána a párolt karfiolt, zöldborsót, a kurkumát, az őrölt fűszereket és a sót. Kicsit összemelegítjük, majd lehúzzuk a tűzről és kihűtjük.
A tésztát még egyszer átgyúrjuk, 12 egyforma nagyságú gombócot formálunk belőle, és nyirkos konyharuhával letakarva félretesszük. Az elsőből kb. 15 cm átmérőjű korongot nyújtunk, majd félbevágjuk. Az egyik félkörből tölcsért formálunk. Jól összenyomjuk a szélét, hogy nehogy a sütés folyamán felnyíljon. 2/3-3/4 részig feltöltjük a töltelékkel, majd jól összetapasztjuk, és ujjainkkal “fonjuk” a szélét. Ugyanígy járunk el a többi tésztával és töltelékkel. 180°C-os ghíben vagy olajban 4-5 percig, aranybarnára sütjük őket, egyszerre 3-4 darabot. Hagyományos kísérőjük a paradicsom vagy tamarind chatni.
Elkészítési idő: 1 1/2 óra.