Vegetarianizmus a Bibliában

Admin Életmód, Filozófia, Hírek

Számos keresztény úgy gondolja, hogy a húsfogyasztásban semmi helytelen nincsen, hiszen Isten Ádámot és Évát feljogosította az állatok és növények feletti uralomra, azaz az embernek jogában áll elfogyasztani az állatok húsát.
Azonban a Teremtés Könyvén túl számos más helyen felfedezhetünk olyan utalásokat, amelyek szerint a keresztény vallás több prófétája illetve maga Jézus is vegetáriánus volt.

Az Ószövetségben például Izajás (Ézsiás) próféta könyvében helyteleníti az állatok feláldozását, hiszen: „Nekem semmi örömöm nincsen az égő áldozatból és a hizlalt állatok húsából, a bikák, bárányok és kecskék véréből. […] Hagyjátok hát abba a hiábavaló felajánlásokat! […] Nézettek magatokra a kezeitek vértől piszkosak, mossátok tisztára hát magatokat és hagyjatok fel a helytelen cselekedetekkel!”

Egy másik helyen ezt olvashatjuk: A babilóniaiak fogságába esett Dániel próféta a börtönben visszautasította a számára felkínált húst, többek szerint azért, mert a húst a babilóniai istenek számára ajánlották fel, azonban elfogadta a vizet és a zöldségeket, amelyeket szintén ugyanezek istenek számára ajánlottak fel.
Ezután, a börtönfelügyelőt arra kérte, hogy saját szolgáinak tíz napon keresztül csak zöldséget és vizet adjon, majd hasonlítsa össze őket a régi ételeket fogyasztó társaival. A tíz nap elteltével azt tapasztalta, hogy a vegetáriánus étrendet követő szolgák sokkal egészségesebbek voltak húsevő társaiknál.

Biblia

Többek szerint maga Jézus sem fogyasztott húst. Ézsaiás jövendölése szerint a Messiás egy szűz nőtől fog születni, vajat és mézet fog fogyasztani, elválasztja az igazat a hamistól.
Ez akár úgy is értelmezhető, hogy a Megváltó nem fogyaszt húst, nem járul hozzá az állatok megöléséhez.
Egyesek szerint Jézus a Nazarénusok csoportjához tartozott, ami a zsidó valláson belüli „szekta” volt, amelynek tagjai visszautasították az állatáldozatokat és a húsevést. Erre utalhat például az a tény is, hogy nem vágta le a haját, hasonlóan a nazarénusokhoz.

Ami a híres halszaporító jelenetet illeti (Máté 14.), feltehető, hogy nem halról, hanem egy bizonyos algafajtáról volt szó, amelynek görög neve azonban nagyon hasonlít a halhoz, így a latin fordításban hal került a helyére. Ezt a fajta algát a szegény palesztin halászok gyakran fogyasztották szárított formában a kenyér mellé, így lehetséges, hogy nem valódi halról van szó, hanem egy tengeri növényről.

A fenti példák alapján elképzelhető, hogy a könyörületet és felebaráti szeretet hirdető vallási vezető nem járult hozzá az állatok megöléséhez. Példájának követése pedig megfontolandó. (a szerk.)

Összességében, a vegetáriánus étrend egy vallási meggyőződéstől független, humanitárius magatartás, ami a könyörültet és az élőlények szeretetét helyezi a középpontba. A húsfogyasztás visszautasítása tudatos és felelős gondolkodás eredménye, ami a 21. században is megállja a helyét, hiszen a növekvő természeti és társadalmi gondok közül számos visszaszorítható lenne a húsevés megszűnésével.

Fruzsina

A cikk az alábbi honlap alapján készült:
http://www.thenazareneway.com/biblical_%20vegetarianism_denis_giron.htm