A helyes elosztás: Futball világbajnokság kontra szegénység

Fodor Filozófia, Hírek

Igazságos dollár milliárdokat költeni a futball-világbajnokságra egy olyan országban, ahol hatalmas a szegénység? Mi a fontosabb a szociális felzárkóztatás, vagy a szórakoztatás, esetleg az üzlet? Ha a bevételt, vagy annak egy részét a szegénység felszámolására fordítják, akkor vajon etikussá válik mindez?

Mi a véleménye arról, hogy a futball világbajnokság költségei ilyen mértékűek, miközben a rendező országban hatalmas a szegénység?

Ez a jelenség kitűnő példája az anyagi teremtésre jellemző kettőségeknek: gazdagság – szegénység. Bennem együttérzést ébreszt a szegénységben élő emberek tehetetlensége és kiszolgáltatottsága, és borzasztónak találom a velük szemben alkalmazott lépéseket. Ellenszenvemet még inkább erősíti az a tudat, hogy mindeközben bőségesen lenne forrás arra, hogy némiképp javítani lehessen a helyzetükön – már amennyiben a médiában megjelent információk nem nélkülöznek fontos információkat.

Az ideális emberi társadalmakban – amilyen a Védák tanításain nyugvó társadalom is volt – a perifériára sodródó embereken mindig volt ki segítsen, legalább olyan mértékben, hogy a létfenntartásuk biztosítva legyen és ne csorbuljon emberi méltóságuk. A tehetősebbeknek kötelességük volt a szegények megajándékozása, a vagyon egyenlő mértékű szétosztása, tehát maga a közösség gondoskodott arról, hogy ne csússzon le senki a társadalmi ranglétra legalsó foka alá. Sajnos manapság ez a rendszer nemhogy nem működik, de a futballhoz hasonló, szenvedéllyé fajuló játékok miatt még tovább erősödnek az egyenlőtlenségek, kiéleződnek az ellentétek. A labdajátékok eredeti rendeltetése a társas szórakozás, ezzel ellentétben mára hatalmas üzleti érdekeknek alávetett tömegszórakoztatássá vált.

A Föld, mivel Isten tökéletes teremtésének a része, elegendő forrást biztosít ahhoz, hogy mindenkinek meglegyenek az alapvető szükségletei. Az egyenlőtlenségeknek a fő oka a mohóság, mely arra készteti az embert, hogy többet halmozzon fel magának, mint amennyire valójában szüksége van az élethez. Egyesek többlete mások hiányában jelentkezik és az egyensúly felborul. Mindenki, még a futballrajongók is tehetnek azonban azért, hogy a mérleg némiképp visszabillenjen, ha megosztják feleslegüket a nélkülözőkkel.

Gandharvika Prema deví dászí (Szilaj Péterné)
Vaisnava (Krisna hívő) lelkész

Ha érdekel, hogy mit válaszolt erre a kérdésre a többi felekezet képviselője (pl. a buddhizmus, a kereszténység vagy az iszlám képviselői) KATTINTS! >>