Az almán nincs címke!

Fodor Család, Életmód, Gyerekeknek, Hírek

Feldolgozatlan, természetesen ételekkel a minőségi éhezés és az olyan civilizációs betegségek ellen, mint a cukorbetegség!

“Minden szülő azt akarja látni, hogy a gyerekeiről gondoskodva van. Ez az első kötelesség. Ha az egészségi állapotuk nem megfelelő, hogyan is haladhatnának megfelelően tanulmányaikban? Ha a táplálkozásuk nem megfelelő, az nem jó a jövőbeli aktivitásaik szempontjából. A gyermekeink az eljövendő  társadalmunk reménye.”

Sríla Prabhupáda, a Krisna-tudat jeles, vezető tanítója szavai minden szülő számára nyilvánvaló igazságot tartalmaznak. Az elmélet gyakorlatba ültetése azonban nem mindig egyszerű. Napjainkban hatalmas információ-tömeg zúdul ránk minden pillanatban. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői rengeteg reklámmal árasztanak el minket, sőt célzottan gyerekeinket is, az élet minden területén.

Hogyan döntsek jól és felelősségteljesen? – hangzik el rendszerint a kérdés szülőktől főzőtanfolyamainkon, amelyeket a Budapesti Kulturális Központban „egészséges gyerekkonyha” mottóval.
Hogyan lehetek biztos abban, hogy a legjobbat adom a családomnak, és a gyerekemnek? Hogyan előzhetem meg a civilizációs betegségeket, étel-intoleranciákat? Hogyan tápláljam a gyermekemet, ha már allergiás, netán cukorbeteg? – Minden főzőkurzuson legalább két család keres meg kétségbeesetten személyes a válaszokért.

cukorka

 Tudatossággal – válaszolhatjuk nekik. Amely esetünkben nem is feltétlenül a tudás megszerzését jelenti. Hiába jó háziasszony valaki, hiába figyel oda rengeteg erőfeszítést téve munkája mellett a család megfelelő táplálására, az erre fordítható idő és energia véges. Nem lehetséges mindenki számára dietetikus képzést végezni, és ezt folyamatosan továbbfejleszteni. Tudatosságunk azonban minden pillanatban megnyilvánulhat az odafigyelésen vagy szemfülességen keresztül.

Taníts meg címkéket olvasni, és értelmezni! – kérik a főzőtanfolyam résztvevői. Nincs szükséged rá – válaszoljuk és akkor megdöbbennek.

Ne tanuld meg, kérlek! Ne vegyél le olyan élelmiszert a polcról, amelyhez meg kellene tanulnod melyik kód pontosan mit is jelent. Ez valóban ilyen egyszerű? Egy kis utánagondolással azzá válik.

Nézzük a tényeket: mai betegségeink 85%- át életmódunk, legfőképpen elfogyasztott táplálékunk okozza. Az élelmiszeripar a nagyobb profit érdekében kreál ételnek látszó anyagokat, melyekben a természet kincseinek nyoma sem található. Ezek gasztronómiai kuriózumok, nem ételek (a szerk.). A fejlett országokban a minőségi éhezés szedi áldozatait, főleg a gyerekek között. Az ő ízlésük könnyen befolyásolható, elrontható mű ételekkel, és természetesen sokkal nehezebb visszafordítani a folyamatot, mint megelőzni.

Tartósítószer allergiáról tudunk. Ízfokozók által kialakult migrénekről tudunk. A kiskorban gyakran adott cukros, gyümölcsöt soha nem látott levek okozta fogromlásról tudunk. Vajon hallott-e valaki alma általi elhízásról? Vagy a vegetáriánusok egyik alap fogása, a remek kompletált felesborsó leves által okozott allergiáról? Természetesen nem. Étkezésünket vissza kell vezetnünk az alapokhoz, amelyekből építkezve biztosak lehetünk, hogy gyermekeinknek csak a legjobbat adjuk. A Krisna-völgyben élő önellátó családok gyermekei körében ismeretlen az allergia, cukorbetegség, vérszegénység. Nem fogyasztanak feldolgozott élelmiszereket, kiegyensúlyozott, tudatos és mindenekelőtt természetes forrású a táplálkozásuk.

A tanfolyamon megmutatjuk ezeknek a tudatos elveknek a gyakorlatba ültetését is. Hatalmas rácsodálkozást vált ki, amikor kiderül, minden megoldható kevesebb idő és anyagi ráfordítással, amit eddig automatikusan emeltünk le a boltok polcairól. Üdítőital, gyümölcsjoghurt, keksz… Ha magunk készítjük el, nem kell aggódnunk a termékcímke mögött rejlő valóságon. Korunk egyik legaggasztóbb veszélyforrása a mértéktelen finomított fehércukor fogyasztás, melyről sokszor nincs is tudomásunk! A feldolgozott élelmiszerek rejtett cukrokat tartalmaznak, melyek ott rejtőznek a paradicsomlében, a borsókonzervben, a reggeli zabszeletben, az ásványvizekben. Szervezetünket tudomásunk nélkül leterhelik, immunrendszerünket, legyengítik és számtalan módon károsítják a bonyolult és nagyon érzékeny rendszert, testünket. Tudatunk is áldozatul esik: az ízfokozók, cukrok és a pékipar bizonyos vegyületei kifejezetten arra a célra lettek kifejlesztve, hogy függőséget okozzanak. Ennek a függőségnek esnek áldozatul gyermekeink, ha tudatosságunkat nem vetjük latba az érdekükben.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy étkezéseinkből el kell távolítanunk az édes ízeket. Megfelelő, egészséges alternatívára kell cserélnünk a káros élvezetet okozó termékeket. Egészen kis korban is meg kell mutatnunk gyermekeinknek a választás fontosságát. Meg kell tanítanunk gyermekeinknek is a tudatos döntés képességét, hiszen ők a jövő zálogai. Tudatosan tereljük ízlésüket kisgyermekkorban az egészséges élelmiszerek felé.

Huszár Zsuzsanna
Táplálkozási tanácsadó, Termékfejlesztő