Egészséges korai zöldség: a bambusz

Fodor Életmód, Hírek, Öko

A bambuszok, más néven botnádak igazi különlegességek a növények világában. Találhatunk közöttük 30 cm-es törpéket és 20 méteres óriásokat, trópusi és mérsékelt övi fajokat, látványos szárszíneződésű fajtákat is.

A mérsékelt övi fajok általában egy évben egyszer hajtanak új szárakat, április-június időszakban, elképesztő gyorsasággal, néhány hét alatt a teljes magasságot elérik. Egy-egy szár 4-6 évig él, ezalatt mindvégig – még hazánkban is – örökzöld. Téltűrésük változó, a levelek általában -15-17 C fokig megmaradnak, ennél hidegebb időben elszáradnak, de tavasszal újra kihajtanak. A szárak némely faj esetében akár -30 C fokos fagyot is elviselnek.

Bambusz

A bambuszok minden része szolgál valami haszonnal. Kínában több százféle terméket állítanak elő belőlük. Kézműves alapanyagok, használati tárgyak, bútorok, épületállványok, dísztárgyak, művészeti kellékek, növénytámaszok, fontos dísznövények, és még hosszan sorolhatnám a felhasználás lehetőségeit.
Krisna-völgyben, az Isodhyana Botanikus kertünkben 15 mérsékelt övi bambuszfaj található. A legkorábbi kiültetések immár 11 évesek. Némely faj lassan eléri a rá jellemző maximális méreteket (szár vastagsága és magassága: 3-4 cm/6-10 m).

Egy lényeges hasznukat eddig nem említettem, hogy a szárak kezdeti növekedésekor a felszínre törő rügyek sok faj esetében ehetőek, és nagyon finomak, egészségesek. Mindenesetre a kertésznek résen kell lennie, mert a rügyek csak addig jók, amíg maximum 30 cm-esek a föld felett (ezt néha egy nap alatt elérik).

Ekkor könnyen kitörhetők, és a rügyhüvely eltávolítása után szeletelhetők, főzhetők, úgy, akár a spárga, vagy a frissen fejtett zöldborsó. Van, aki úgy készíti el, mint a csöves kukoricát, egyben, és utólag tisztítja meg a rügyet védő, emészthetetlen hüvelytől.

bambusz

A rügyek fogyasztásával egyébként megoldható a növény kordában tartása a kertben, amire szükség is van, hiszen ha jól érzi magát valahol, akkor gyorsan terjed föld alatti kúszó gyöktörzseivel (rizómáival).

Ha kíváncsi a bambuszok különleges világára, jöjjön el, és nézze meg Krisna-völgyben!

Pártha dász

Fotók és forrás: Öko-völgy >>