Éreznek-e a növények?

Admin Filozófia, Hírek

Van-e lelke, tudata a fűnek, fáknak, virágoknak, gyümölcsöknek és zöldségeknek? Isten minden teremtménye rendelkezik érzésekkel, gondolatokkal, emlékekkel?

Ezen a héten egy igen érdekes eredményt mutató, a növények viselkedését vizsgáló kutatás okán kérdezte meg a világvallások képviselőit a hír24.hu arról, hogy vajon a növények is rendelkeznek-e tudattal.

A konkrét kérdés így hangzott:

Az ön vallása szerint elképzelhető, hogy a növényeknek van lelke, vagy tudata?

A hindu szentírások tanúsága és a szentek tapasztalatai szerint is van a növényeknek lelke. A növények hallanak, látnak és éreznek – ez befolyásolja viselkedésüket, ahogy azt a növényekkel végzett többféle kutatás is kimutatta.

A Védák szerint világunkban az élőlények felépítése az anyag és lélek kombinációja. Ez nem csak az emberre igaz Földünkön, hanem az univerzumunk minden bolygóján élőkre is. Nyolcmillió-négyszázezer létforma (faj) van, amiben élőlények élnek. Az élőlények rendelkeznek anyagi testtel és nem anyagi lélekkel. A lélek eredeti tulajdonsága, hogy lát, hall, tapint, ízlel valamint szaglása révén érzi az illatokat és ezért ez minden egyes fajra is természetesen jellemző. Ezek a lelki érzékek azonban létformánként változó, speciális módon közvetítik a valóságot az élőlények számára. Pl. az ember nem látja az infravörös és ultraibolya fényt, de más állat lehet, hogy igen. Tehát a valóság észlelése az adott életforma / faj sajátságos érzékszervi fejlettségétől függ, ahogy azt a Bhagavad-gítá is leírja.

Az élőlények közül a Földön az ember tudata a legfejlettebb, szabad akarattal rendelkezik (míg az állatok ösztönnel), ezért nagy a felelőssége, hogy Krisna teremtésében más élőlényekkel harmóniában, a jó értelemben vett “gazda” attitűdjével éljen. Ha egy gazda szépen és kedvesen bánik a virágokkal vagy zöldségekkel és gyümölccsel, akkor ők mint élőlénytársaink, pozitív módon viszonozni fogják azt – és ebben Isten is örömét leli.

Govardhan Dāsa

Ha érdekel, hogy mit válaszoltak ugyanerre a kérdésre a buddhista, a református, a zsidó, és a muszlim vallási képviselők, KATTINTS >>