Ghí, a folyékony arany

Admin Életmód, Hírek, Krisna-völgy, Receptek

Minden időkben csodaételként tartották számon a tejet, hiszen az egészség megőrzéséhez szükséges valamennyi tápanyagot tartalmazza. A védikus írások azt is hozzáteszik, hogy a tej az egyetlen táplálék, mely segít a finom agyszövetek kiépítésében, amelyek megléte a lelki élet megértéséhez elengedhetetlen. Indiában sok-sok jógi él a mai napig is pusztán tejen, mert a tej testileg és lelkileg is tápláló. A védikus kultúra a legfontosabb – az emberi társadalom számára és az önmegvalósítás sikerének szempontjából létfontosságú tápláléknak tartja.

A tej fontossága felhívja figyelmünket a tehenek védelmezésének fontosságára is. Az emberhez hasonlóan a tehén is megérzi, ha biztonságban van, boldog lesz, és több tejjel látja el gondozóit. Mivel az emberek egyik fő tápláléka a tej, a Védák a tehenet az emberi társadalom anyjának tekintik. Az ökör az apa, aki a gabonatermesztést segíti munkájával. A gabona a tej mellett a másik fő táplálék, melyet a Védák a civilizált embereknek javasolnak.

Az ember, a tehén és az ökör egymásrautaltsága tökéletes példája a természet harmóniájának, ahogy azt Isten tervezte. Sajnos “fejlett” társadalmunk semmi rosszat nem lát a tehenek lemészárlásában. “Ebből láthatjuk, hogy az emberi társadalom rossz irányba fejlődik, és saját vesztébe rohan,” — írja Sríla Prabhupáda, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének megalapítója. Akik ragaszkodnak a húsevéshez, azoknak kevésbé értékes állatok húsát kell fogyasztaniuk (pl. sertéshúst, baromfit vagy halat). A Védák figyelmeztetnek, hogy aki leöl egy tehenet, annak annyiszor kell megszületnie az anyagi világban, ahány szőrszál található a tehén testén.

A tehéntej a védikus főzés hagyomány három alapvető alapanyagának forrása: a ghínek (tisztított vajnak), a panírnak (házi sajtnak) és a dahinak (joghurtnak). A ghít a védikus idők óta csodálják, amikor a gabona és a tehén mellett a ház kincseként tartották számon. A ghí, a “folyékony arany” a vaj legjava, minden zsiradék közül a legkiválóbb. Enyhén édeskés, finom, mogyorószerű íze és illata ellenállhatatlanul csábítóvá teszi a benne sült ételeket.

Íze mellett más előnyökkel is rendelkezik. Igen magas hőmérsékletűre melegíthetjük, anélkül, hogy megégne, hiszen a víz (mely 100 C-on forr) és a protein (ami 125 C-on elég) eltávozott belőle.

A ghí minden olyan célra megfelel, amelyre bármilyen más zsiradékot használnánk. Lefedve hűtőszekrény nélkül is hónapokig eláll.

Íme a Ghí Tisztított vaj receptje. Ghít készíteni nem nehéz, nem is bonyolult, de sok időt igényel…

Egy nagy edényben felforraljuk a vajat, majd a lehető legkisebbre csökkentjük a lángot, és fedő nélkül melegítjük. Vigyázzunk, hogy ne égjen le! Ha túl nagy lángon vagy túl sokáig főzzük, megbarnul, és kellemetlen szaga lesz. Időnként eltávolítjuk a tetején összegyűlt habot. A kész ghí felszínén nem képződik több hab, aranysárga és áttetsző. Óvatosan szedjük át egy tároló edénybe (pl. bödönbe), és hűtsük szobahőmérsékletűre. A tetejéről leszedett és az alján maradt habot kenyérre kenhetjük vagy süteményekbe keverhetjük.

A megfelelően elkészített és helyesen tárolt ghí hűtőszekrény nélkül is hónapokig eláll.

Elkészítés:
1 kg vajból 1/2 óra alatt 800 g ghí
2.5 kg vajból 3 óra alatt 2.2 kg ghí
5 kg vajból 5 óra alatt 4.6 kg ghí készíthető

Kartika dd