Govardhana-pūjā, az Édességfesztivál

Fodor Család, Gyerekeknek, Hírek, Krisna-völgy

Beszámoló fotók itt: https://krisna.hu/2014/edessegfesztival-krisna-volgyben-2014/

Október 24-én rendezik meg Krisna-völgyben az Édességfesztivált, mellyel Kṛṣṇa egyik gyermekkori kedvtelésének állítanak emléket.

A történet így szól:
Egyszer Indra, a félistenek Ura nagyon megharagudott Vrṇdāvana falu lakóira, s özönvíz-szerű esőzéssel akarta móresre tanítani őket. Kṛṣṇa, habár csak egy kis fiú volt, felemelte a falu határában álló Govardhana hegyet és esernyőként tartotta hét napon keresztül Vrindávan lakói fölé, hogy megvédje őket a rettenetes vihartól. Bármennyire igyekezett is Indra, nem tudott kárt tenni sem emberben, sem állatban. Végül ráeszmélt kudarcára és meghódolt Kṛṣṇa előtt.
Indra a legnagyobb hatalmú félisten, ő az esők, viharok, villámok irányítója, a félistenek királya. Az ilyen magas pozició sokszor büszkeséget szül. Ez a történet a büszkeség, önteltség legyőzésének szép példáját állítja elénk. Kṛṣṇa az önteltség hatalmas hegyét akarta darabokra zúzni jelentéktelen szolgájában, akinek Indra személyében Őt kellett volna képviselnie.
A Govardhana hegy felemelésével az Úr Kṛṣṇa bevezetett egy vidám, évenként megrendezendõ ünnepet, a Govardhana-pudzsát, aztán pedig szerető híveivel jó pár napig a hegy alatt lakott, hogy további boldog kedvtelések élvezetében legyen része.

A Krisna-hívők e történet emlékére évente több tonna (hegynyi) édességet ajánlanak fel ezen a napon és finom ennivalóval – friss fűvel, répával, csapátival – kedveskednek a teheneknek is.

Ha Ön is kíváncsi erre a látványos, vidám ünnepségre, látogasson el Krisna-völgybe október 24-én.
Szeretettel várjuk élménydús családi programunkon!

http://krisnavolgy.hu/govardhana-puja-az-edesseghegy-unnepe/