Házhoz jön az élmény… Családi napközi Krisna-völgyben

Fodor Család, Hírek, Krisna-völgy, Oktatás

Egy napsütötte, májusi délelőttön a Krisna-völgyi családi napközi gyermekei egy izgalmas körúton vehettek részt, melyen megismerkedhettek a zöldségeskert földjéből kibúvó palánták fajtáival, majd önfeledt játék közben élvezhették a tavaszi friss levegőt, a kertészet melletti tisztáson.

Mikor ilyenfajta kirándulásokról hallunk, általában úgy képzeljük el, hogy a gyereksereg különféle járművekkel és kísérőkkel felszerelve elindul egy célpont felé. Nálunk, Krisna-völgyben viszont a fáradalmas utazás, vagy a városi tömegközlekedés hátrányai nem szerepelnek a gyermekek számára biztosított programokban. Ebben az önfenntartó, jól együttműködő közösségben széles tárház nyílik a színes gyerekprogramok szervezésére.

Szinte hetente látogatja meg a gyermekeket egy-egy hívő, aki valamilyen különlegességet mutat be nekik, napi kötelességeiken felüli szabadidejükben. Nem egyszer fordult már elő, hogy a kíváncsi kis csapat kelt útra és látogatta meg a kertészetet, a tehenészetet, vagy akár a befőző üzem épületét, vagy megnézett egy színi előadást például Krisna születésnapi fesztiválján.

Gyermekek éve

Járt már a családi napköziben Krisna-völgy legidősebb lakója is, Nagyiványi Péter, aki hivatásos pantomim művész és mókás előadásával kápráztatta el a gyermekeket, akik meg is tanultak néhány mozdulatsort tőle. Különféle zenei bemutatókban is részük lehet, amikor egy-egy hangszer megszólaltatására specializálódott szülő jön el hozzájuk és mutatja be például a védikus, kétfenekű agyagdob, a mridanga használatát, vagy a klasszikus gitár dallamos, ritmusos akkordjait.

Nagy izgalommal szoktuk fogadni Krisna-völgy parkosztályának vezetőjét, aki a természet különféle értékeinek titkaira fedi fel a kicsiknek és mutatja be a helyi élővilág különlegességeit. Ezen alkalmakkor a gyerekek is végezhetnek megfigyeléseket, kísérleteket. Egy alkalommal repülős versenyt rendeztek a hársfa pörgettyűhöz hasonló termésének a csúszda tetejéről való ledobásával. Izgalmas szokott lenni a szemet gyönyörködtető, indiai pavilonokkal díszített tavak és lakóiknak megismerése, mikor a tőkés récék etetését és a vízi siklók mozgásának egyediségét figyelik meg a kicsik.

A templomi könyvtárban is megfordulnak alkalmanként, hogy megnézegessenek egy-egy hatalmas védikus képes lexikont.

Az összes „házi élmény” közül talán a tehenészeti látogatások a legkedvesebbek a gyermekek számára. Egy szép, közel tíz perces természeti séta vezet el a családi napközi épületétől a tehenészetig. Itt lehetőség nyílik megsimogatni az állatokat, megismerkedni a gondozásukkal és az istálló körül lévő hagyományos gépek tanulmányozása sem utolsó ezen kirándulásokon. A tehenészeti túráinkat vidám játékkal szoktuk zárni a közeli játszótéren.

Azt hiszem, már e sorok olvasása közben szabadjára engedve a képzeletünket, láthatjuk a Krisna-völgyi gyermek élményekkel teli napjait, s azt, hogy milyen csodálatos egy vallási közösség, és egyben ökofalu csemetéjének lenni. A közös értékrend és életcél, az összetartás és az egymás közötti szeretetteljes kapcsolat talán kiemelkedő jellemű embereket fog kovácsolni azokból a kis mosolygós gyermekekből, akik itt élnek.

Gyermekek éve

Remélem, ez a kis ízelítő felkeltette a kedves olvasó érdeklődését és ellátogat hozzánk, hogy a valóságban is átadhassa magát a lelki és természetközeli atmoszférának.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket!

Mérő Zsófia (Szatrúpá dévi dászi),

a Krisna-völgyi családi napközi egyik gondozója

(A cikk megjelent a Vissza Istenhez Magazin 2014/júniusi (nyári) számában, amely a Gyermekek Éve kapcsán gyermekekkel kapcsolatos különszámunk.)