Így repülnek a tehenek Krisna-völgyben

Fodor Hírek, Kiemelt, Krisna-völgy

Napok óta nagy volt az izgalom a Krisna-völgyi Tehénvédelmi Központban, ugyanis április 13-án tartották az „Első Legelés – Tehénkihajtó Fesztivált”. Évszázados hagyományokkal rendelkező ünnep ez, melyet Magyarország minden szegletében megrendeznek április tájékán, amikor a zsenge fű harapásnyi magasságúra növekszik.

A kis Rádzsa immár 2 hónapos s alig jutott túl életének első fordulópontján – beíratták a bocióvodába -, máris újabb izgalmakkal kellett szembenéznie. Kifuthatott az addig csak illatok alapján és anyja mellől vetett félénk pillantásai révén érzékelt NAGYVILÁGBA. Az elmúlt hónapban 15 kg-ot hízott és a tej mellett a szalmát is kóstolgatta. Igazán nagynak és bátornak érezte magát. De ez – ami most történt -, erre nem számított. Érzékeit elkápráztatták a színek, az illatok, a ragyogó napsütés. A fű magasan, lágyan hullámzott az enyhe szélben. Először a kicsiket hajtották ki a hagyományos viseletbe öltözött tehénpásztorok. Mondhatni tátott szájjal csodálkoztak rá a sosem látott tájra, az éneklő, nevető emberekre. Megtorpanásuk nem tartott sokáig. Ahogy megérezték a friss fű illatát, ösztönösen repültek a rét felé. Nagyokat ugrottak s meghemperegtek a selymes fűtengerben. Anyukáik hasonló tempóban és hangulatban érkeztek a nézők biztató kiáltásai és tapsa mellett.

Boldog tehenek és boldog gyerekek – kell-e ennél több? Mindenki, aki részt vett ezen az ünnepen, magával vihette szívet melengető emlékét.

Rádzsa bocival és társaival személyesen is lehet találkozni a Krisna-völgyi Búcsúban, július 18-20 között.

www.krisnavolgy.hu

Kartika dd