Mogyoróvajas keksz

Fodor Desszertek, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Kezdődik az iskolai időszak. Minden édesanya számára nagy kihívás, hogy a gyermekeknek egészséges, de mégis finom csemegéket csomagoljon tízóraira. A gyerekek persze leggyakrabban az édes ízek kedvelői. Hémangi déví dászí egy gyors és könnyű keksz receptet osztott meg velünk, amit akár 20 perc alatt elkészíthettek az uzsonna-csomagba.

Hozzávalók:
20 dkg liszt
10 dkg porcukor
egy csipet só
1 kk. szódabikarbóna
10 dkg vaj
15 dkg mogyoróvaj
3 evk. golden syrup
kb. fél dl tej (szükség szerint)

Elkeverjük a cukrot és a vajat, majd beletesszük a többi hozzávalót. A tej segítségével sima tésztát gyúrunk. A recept úgy írta, hogy kis golyókat gyúrunk, ellapítjuk, és sütőlapra tesszük, de én nem így készítettem.

mogyorosvajaskeksz

Lisztezett deszkán kinyújtottam a tésztát 5-6 mm-re, majd kiszaggattam. Szerintem így gyorsabb a folyamat, és szebb a végeredmény. Szóval valamilyen módon kis keksz formákat gyártunk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és előmelegített sütőben, 180 fokon nagyjából 12 perc alatt megsütjük.

Aki szintén nyújtja és szaggatja a tésztát, mint én, vigyázzon, mert könnyen morzsálódik és törik, főleg, ha túl sokat van kézben, sokszor nyújtjuk újra, tehát nem érdemes vele játszani.

A recept szerzője, Hémangi Dévi Dászi főzőtanfolyamairól és szakácskönyveiről itt tájékozódhatsz: http://108.hu/fozotanfolyam