Négyfős egység indul árvízi ételosztásra Boszniába

Fodor Ételosztás, Hírek, Kiemelt

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége négytagú egységet indít a szarajevói templom által működtetett humanitárius akció segítésére. A csapat magával viszi és felügyeli az egyház sürgősségi pénzadományát, illetve a beérkező felajánlásokat.

A balkáni árvíz rendkívül érzékenyen érintette a Krisna-hívőket, mivel mindkét országban tömegeket sújtott, közöttük számos hívőt. A helyi krisnások folyamatosan, egyre növekvő adagszámmal osztanak meleg ételt az áldozatoknak. Szerbiában naponta már több mint 1300, Boszniában pedig közel 500 tányér meleg étel készül – itt a kisebb konyha miatt több turnusban főznek, ebédet és vacsorát is szállítanak. A menü vegetáriánus nemzeti ételekből és friss kenyérből áll. A lakosok rendkívül hálásak, a legtöbben ugyanis napok óta alig ittak és ettek, akkor is csak hideg konzervélelmiszerhez jutottak.

A károsultaknak leginkább tartós élelmiszereket (pl. száraztésztát) biztosítanak a segélyszervezetek, ők azonban főzési lehetőség hiányában képtelenek elkészíteni azokat. Az Ételt az Életért Program önkéntesei az összedőlt, vagy elárasztott házak, otthonok túlélői számára kialakított átmeneti szálláshelyekre szállítanak friss meleg készételt. Menedékhellyé alakított iskolákban, tornatermekben, hotelekben szolgálják fel az ebédet vagy vacsorát, a személyes kontaktus során pedig pszichoszociális segítséget is tudnak nyújtani a traumát átélt embereknek. Az első napokban még a víz fogságába esett obrenovaci lakosoknak is sikerült meleg ételt juttatniuk.

Jelenleg mind Boszniában, mind Szerbiában óriási szükség van a segítségre! A helyi szerzetesek az első naptól kezdve több műszakban osztanak ételt, mostanra azonban kimerültek és várják a nemzetközi erősítést. Mind pénzre, mind emberi erőforrásra, konyhai eszközökre, szállítójárművekre, a károsultak részére ruhaneműre és alapvető használati eszközökre lenne szükségük. Jelenleg mindkét helyen 10-15 Krisna-hívő dolgozik fáradhatatlanul, akik munkahelyük vagy iskolai tanulmányaik mellett teljesítenek szolgálatot, ezért hosszútávon csak szakszerű váltással tartható fenn a segélyakció. A helyi önkéntesek arról számoltak be, hogy más segélyszervezetekkel, egyházakkal gördülékeny az együttműködés, és az emberek közötti összefogás példaértékű.

A magyarországi Krisna-hívő közösség egy négyfős, tapasztalt tagokból álló egységet indít Szarajevóba, első körben közel két hetes helyszíni szolgálatra. Gépjárművük ételkiszállításra is alkalmas. A csapat magával viszi a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének sürgősségi pénzadományát és az Adhat telefonos adományvonalon az adakozóktól befolyt összeget, illetve további tárgyi adományokat. Személyes jelenlétük által ellenőrizni tudják az adományok hasznosulását is. Az önkéntesek Bosznia árvíz sújtotta térségeiben segítenek majd a főzésben, az ételosztásban, de logisztikai és szervezési munkákban is. A csapat tagjai mindannyian részt vettek már árvízi ételosztásban, így kellő tapasztalattal rendelkeznek a lebonyolításban – a folyamatosan változó viszonyokhoz és rendhagyó körülményekhez való alkalmazkodás terén. A csapat munkája honlapjainkon keresztül folyamatosan követhető.

A hívők folyamatosan figyelemmel kísérik a hazai árvízi helyzetet is – nem kizárható, hogy hazánkban is szükség lesz segítségre a nyár folyamán.

A balkáni árvízi ételosztást a 13600-as Adhat Adományvonalon keresztül, a 33-as kód tárcsázásával, hívásonként bruttó 250 Ft-tal támogathatják. Vagy a KHB 10201006 – 50280757 – 00000000 számlaszámán keresztül adományozhatnak “árvíz” megjegyzéssel (számlatulajdonos MKTHK). Minden hívás és segítség nagyon sokat számít!

Május 18. ételosztás Obrenovacban – videó