Válságos helyzet: Újabb pénzadomány a boszniai károsultaknak (Fotók)

Fodor Ételosztás, Hírek, Kiemelt

Hatodik napja segítenek személyesen is önkénteseink Boszniában az árvíz sújtotta térségben, ahol földcsuszamlások és elmozdult aknák tettek élhetetlenné egész városokat. A víz egy héten át állt a legtöbb településen, ahol a szűnni nem akaró esőzések végett az apadás is nagyon lassú volt. Mára a helyi lakosok és a nemzetközi segélyszervezetek megkezdték az eltakarítást – már ahol ez lehetséges…

Az Ételt az Életért 4 magyar önkéntese csatlakozott a helyi hívekhez és Krisna-hívők nemzetközi csoportjához. Ők elsősorban élelmezéssel, napi meleg étel osztásával próbálják segíteni a térségben rekedteket. A válságos helyzetnek köszönhetően Boszniában az égbe szöktek az árak, az élelmiszer-alapanyagok rendkívüli módon megdrágultak, így minden adag étel lefőzése jelenleg éppen kétszer annyiba kerül, mint az elmúlt héten. Krisna-hívők ennek ellenére is naponta közel 500 adag étellel látják el a települések lakóit.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége ezért újabb pénzadományt küld a helyi ételosztás fenntartására.

Kérjük, hogy lehetőség szerint segítsék boszniai akciónkat és egy megosztással ajánlják ezt ismerőseiknek is. Nagyon köszönjük!

A balkáni árvízi ételosztást a 13600-as Adhat Adományvonalon keresztül, a 33-as kód tárcsázásával, hívásonként bruttó 250 Ft-tal támogathatják. Vagy a KHB 10201006 – 50280757 – 00000000 számlaszámán keresztül adományozhatnak “árvíz” megjegyzéssel (számlatulajdonos MKTHK). Minden hívás és segítség nagyon sokat számít!

Egy önkéntesünk beszámolója az ötödik napról:

„Az idő múlásával egyre több tárul fel előttünk abból, mekkora borzalmak érték az itt lakókat. A mai napon egy olyan faluban jártunk, amire egy egész hegyoldal zúdult rá az esőzések következtében. Az itt élők nagy része elvesztette mindenét. Az iszap és a föld majdnem teljesen belepte a házakat. Voltak, akiknek nem sikerült elmenekülniük, és sok állat is odaveszett. A településen dögszag terjeng.
Minél több erőfeszítést teszünk, annál inkább ráébredünk, hogy sokkal több segítségre volna szükség. Az újjáépítési munkálatok valószínűleg a következő egy évet igénybe fogják venni.

Látván az országban uralkodó nagy szükséget, növeltük erőfeszítéseinket. Nagyobb mennyiségű meleg ételt készítünk, továbbá gyümölcsöket és egyéb hideg élelmiszereket is készleteink közé vettünk.

Kezdésképpen egy Bagov Han nevű település menekült központjában nyújtottunk segítséget. Ezen a helyen gyűjtenek ellátmányokat, élelmiszerek és támogatják azokat, akiket az árvíz ide száműzött. A település lakosai befogadták mindazokat, akik mindenüket elveszítették. Így az egyébként is szűkös életkörülményeiket lényegesen megnehezítve töltik napjaikat. Autónkkal utcáról utcára járva osztottunk ételt a kisvárosban. A házakból előbújó emberek először félve nézték, mit keresünk ott. Sajnálatos módon vannak, akik ilyen szörnyűséges helyzetben is hasznot szeretnének húzni mások kárából. Csalók tűntek fel, akik karitatív szervezetként bemutatva magukat segélyszállítmányokat tüntetnek el, vagy épp csak “sztorira” éhesen zaklatják a lakosokat. Ám amikor megértették, hogy miért jöttünk, nagy örömmel fogadtak. Sokak szeme könnybe lábadt. Az éhes emberek fazekaikkal és tányérjaikkal rohamoztak meg minket, mi pedig lelkesen szolgáltuk ki őket.

Időközben megismerkedtünk egy családdal, ahol a kislány súlyos szívbetegségben szenved. A gyermek műtétre és gyógyszeres kezelésre szorul, de sajnos szüleik egyiket sem tudták biztosítani. A bosnyák önkéntesekkel közösen sikerült adományokat gyűjtenünk erre a célra, továbbá beszereztük és átadtuk a megfelelő gyógyszereket is, egy édes plüssállatka kíséretében. A környékbeliek és a kis család így mélyen a szívükbe zártak mindannyiunkat.”

bosznia kislany

Egy korábbi beszámolónk : ITT >>

www.karitativ.hu