Az ájurvédikus gyógyászat – az “orvostudományok ősanyja”

Admin Életmód, Hírek, Sajtópont

Paleolit, nyers vegán, makrobiotikus, Diamond-, Bruker-, Steiner-, vagy Hay-féle étrend – az ember manapság már teljesen belezavarodik, melyik diétát válassza, hogy egészséges legyen, hiszen mindegyiknek a szószólói esküdnek a maguk igazára. Mit mond a több ezer éves Ájurvéda? Vajon relevánsak ma is a tanításai?

Ájurvédikus egészségfesztivál a Lélek Palotájában! >>

Az ájurvéda, India ősi gyógymódja nem csupán a testtel és az azon megjelenő tünetekkel, illetve azok gyógykezelésével foglalkozik. Az élet teljességét szem előtt tartva a test mellett a tudat, az érzékszervek és a lélek együttesét szemléli. Maga az ájurvéda szó is ezt takarja. Áju-élet, véda-tudás szavakból áll, jelentése az életről szóló tudás.

Az ájurvéda erénye, hogy az elméleti elemzések mellett, elképesztően részletes gyakorlati útmutatást ad a holisztikus tudományhoz. Tartalmazza az életvezetést, beszél az evésről, alvásról, munkáról, pihenésről, az élet pozitív és negatív szempontjairól. Nem véletlen, hogy napjainkban, mikor egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy nem lehet csak a testet gyógyítani (az elme, a psziché kezelése nélkül) ennyire népszerűvé kezd válni újra ez az ősi tudomány. Az ájurvéda elsősorban a hétköznapok egyensúlyához ad tanácsokat, nagy hangsúlyt fektetve a megelőzésre.

Az ájurvéda alapja az, hogy nem vagyunk egyformák. Hét testtípust különböztet meg, három dósa (rendező elv, életenergia) alapján. Számukra nem csupán más és más ajánlásokat tesz, de azok gyakorta homlokegyenest ellenkezőek. Az egyik típusnak a meleg, nehéz ételeket ajánlja, míg a másiknak a hideg, akár nyers ételeket is megengedi. Az egyiknek a rendszerességet kell elsajátítania, míg a másiknak a mértékletességet kell szem előtt tartania. Egyiküknek ajánlja az erős, csípős fűszereket, míg a másiknak inkább az egyszerű, markáns fűszerek nélküli ételeket tartja jó választásnak.

Dhanvantari-2

Dhanvantari – az Ájurvéda atyja

 

A váta (levegős) alkatúaknak nem kedvező a keresztesvirágúak (káposzta, brokkoli, kelbimbó) vagy a hüvelyesek (babok, lencsék) fogyasztása, hiszen ezek emelik a levegő elemet a testben, puffasztani fogják. A pitta (tüzes) testtípusúaknak nem lesz jó, ha erős fűszereket használnak (csili, paprika, friss gyömbér), mert csak túlfűtötté válnak tőle, egyrészt fizikailag, például, megemeli a gyomorsavtermelést. Ugyanakkor mentálisan sem lesz kedvező, hiszen indulatossá válhatnak tőle. A vizes alkatú kaphának pedig oda kell figyelnie a fölösleges kalóriabevitelre, hiszen alkatilag hajlamos a hízásra.

Ebben a rendszerben nem az adott zöldség, vagy gyümölcs lesz a kedvező vagy kedvezőtlen, hanem arra kell odafigyelni, hogy a szóban forgó illető számára mi lesz kedvező vagy kedvezőtlen. A gyümölcsök fontosak a váta alkatúak táplálásában, de a kapháknak nem ajánlja, inkább csak az aszalt gyümölcsöket, esetleg a citrusféléket. Ugyanakkor a váták gyümölcsnapot már nem tarthatnak, hiszen a gyümölcsökben túl sok az éter elem, ami levegősíteni, könnyíteni fogja őket, míg nekik a meleg főtt, és nehéz ételek lesznek a kiegyensúlyozóak. A pitta számára is ajánlhatóak a gyümölcsök, de számukra meg pont a citrusfélék lesznek kedvezőtlenek.

Talán bonyolultnak tűnik elsőre, de ha végiggondoljuk, hihetetlenül logikus és pontos rendszert ismerhetünk fel benne.

Ha megismerjük a testtípusok közti különbségeket, érthetővé válik, miért lesz az egyik diéta az egyikünknek jó, míg másikunknak nem. Miért bírja egyikünk a nyers ételeket, míg a másiknak emésztési gondokkal jár.

Az ájurvéda azonban nem áll meg a táplálkozási ajánlásoknál. Sokat megtudhatunk születési testtípusunk ismeretében saját magunkról is. Miért leszünk befelé fordulóak, vagy épp robbanékony természetűek? Miért leszünk szétszórtak vagy épp kényszeresen pontosak? Miért van az, hogy egyikünk szinte sohasem álmodik, míg mások csak lecsukják a szemüket, és máris színes, mozgalmas álmaik születnek? Miért lesz egyikünk a lázas betegségekre hajlamos, míg a másik inkább a pangásos betegségekre?
ajur2

Olyan sok kérdésre keressük a választ, míg itt van ez a tízezer éves tudomány, amiben mindenki megtalálhatja a magának szószerint testreszabott ajánlásait. Ami segíthet megérteni természetünket, míg segít abban is, hogyan válhatunk harmonikusabb, kiegyensúlyozottabb személyiségekké.

Sokszor szeretnénk, hogy lássák, mi mások vagyunk, hogy nem vagyunk egyformák, más és más képességgel, hangulattal, egyéniséggel vagyunk megáldva. Ha megismerkedünk az ájurvédikus egészségszemlélettel, meg is érthetjük, hogy miben és miért vagyunk mások.

Azoknak, aki érdeklődnek ezután a többezer éves, ősi tudás után, remek programot jelenthet a hétvégén megrendezésre kerülő Ájurvédikus Egészségnap a Lélek Palotájában, Csillaghegyen. Színes programokkal, vásárral, előadásokkal és fínom falatokkal várják a szervezők az idei látogatókat.

Bánki Viktória
Ájurvédikus terapeuta

Egészségfesztivál: https://krisna.hu/2015/marcius-22-ajuvedikus-egeszsegfesztival-a-betegsegektol-az-egeszseges-eletmodig/