Együtt a szegénység ellen – vallásközi ételosztás az Élelmezési Világnapon

Admin Hírek, Vallásközi - Hírek

„Aki megment egy életet, egész világot ment meg.”
(Talmud)

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége több egyházzal együttműködve kiemelt ételosztást szervez a Blaha Lujza téren, az Élelmezési Világnap és a Szegénység elleni küzdelem Világnapja alkalmából. A rendezvényre október 17-én (szombaton) kerül sor, 11 órai kezdettel.

Vallásközi ételosztás másodszorra szerveződik, noha a kétezres évek elején már volt néhány hasonló kezdeményezés a résztvevő tagegyházak részéről. A program különlegessége, hogy nemcsak olyan vallási szervezetek vesznek részt benne, melyek rendelkeznek szegényélelmezési programmal, hanem olyanok is, akik lelki gondozói vagy másfajta missziós tevékenységet végeznek a hétköznapokban. A résztvevő egyházak fontosnak tartják, hogy a jelenlegi migrációs válság, háborús krízisek és nézetkülönbségek közepette is megmutassák: a különféle felekezetek összefogással, egymás világszemléletét megbecsülve és tiszteletben tartva képesek enyhíteni bármilyen súlyos krízisen. A vallások mindegyike a legalapvetőbb erkölcsi értékrendet, Isten jóságát képviseli, függetlenül attól, hogy előfordul, hogy egyes embercsoportok félremagyarázzák szent tanításaikat. A közös akció résztvevői elkötelezettek a vallásközi párbeszéd iránt és azt vallják, a legjobb cselekedni, alkotni és segíteni, a szavak szintjén való elköteleződés nem elég.

A ma tapasztalható migrációs krízis mozgatórugójaként legtöbbször a pusztító háborúkat jelölik meg. Ám csak ritkán hallani arról a sokkoló tényről, hogy a klímaváltozás okozta természeti környezet romlása végett és a helytelen élelmiszerelosztás együttes hatására valójában az éhezés, a nélkülözés, a szegénység is a kényszervándorlás egyik fő oka, amely nem szűnik meg a fegyverek elcsendesedésével. Egy 2012-es felmérés szerint Földünkön évente 166 millió ember a szó szoros értelmében éhezik! Amire méltán büszkék lehetünk, hogy 1979-ben az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, magyar kezdeményezésre nyilvánította október 16-át az Élelmezés, 17-ét pedig a Szegénység elleni küzdelem Világnapjává – ezzel felhívva a kormányok és a közvélemény figyelmét a probléma súlyosságára.

A probléma globális, de lokálisan kell kezelnünk. Kezdjük a saját házunk táján… Szociológusok szerint ma Magyarországon, a népesség 12-13%-a, a gyerekek mintegy ötöde számít szegénynek. Az Európai Unióban használatos szegénységi küszöb alapján megállapított adatból következik, hogy hazánkban megdöbbentően magas a súlyos nélkülözésben élő, éhező családok száma. Az ételosztáson a szegénység és éhezés mellett a rosszul tápláltságra, a minőségi éhezésre is szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők. Az egészséges életmód nemcsak a testi jólét, hanem a szellemi-lelki egészség és az etikus-vallásos gondolkodás alapját is képezi. Egészségünk megőrzése ezért nem pusztán felelősségünk, hanem kötelességünk is.

Az október 17-i kiemelt ételosztás során 1500 adag melegétel (babgulyás) és 1500 minőségi, tartós, alapélelmiszereket, gyümölcsöt, tejterméket tartalmazó hidegcsomag kerül kiosztásra. Sajnos a rászorulók száma igen magas, ezért az Ételt az Életért humanitárius program önkéntesei az év minden napján, a főváros 4 pontján 1500 adag étel kiosztásával igyekeznek enyhíteni a legelesettebbek szenvedésein.

Az Élelmezési Világnapon résztvevő egyházak a segélyakciót mind személyes jelenlétükkel, mind pénzbeli vagy élelmiszer-adományaikkal támogatják. A kezdeményezéshez csatlakozó közösségek között megtaláljuk a Buddhista Misszió Arya Maitreya Mandalát, a Magyarországi Karma-kagyüpa Közösséget, a Magyarországi Muszlimok Egyházát, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközösséget, Dusicza Ferencet a Veszprémi Református Egyházmegye részéről és az ötletgazda Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségét. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szintén csatlakozott az akcióhoz, ők mozgó orvosi rendelő biztosításával segítik a rászorulók egészségügyi ellátását.

www.vallaskozi.hu

www.karitativ.hu

2014-es akciónk