Engedik-e az abortuszt a különböző vallások?

Admin Filozófia, Hírek

Életük legnehezebb döntését hozzák meg azok a nők, vagy párok, akik az abortusz mellett döntenek. A háttérben számos különböző ok állhat, nincs két egyforma történet. Sokak szerint az egyházak ellenzik az abortuszt, de vajon tényleg így van ez, vagy esetleg tesznek kivételt bizonyos esetekben?  – a Hír 24 Isten tudja rovatában a hét kérdése…

Mi a véleménye az ön vallásának az abortuszról?

„Amint a megtestesült lélek állandóan vándorol ebben a testben a gyermekkortól a serdülőkoron át az öregkorig, a halál pillanatában is egy másik testbe költözik. A józan embert azonban nem téveszti meg az efféle változás.” – mondja Krisna a Bhagavad-gitában. [2. fejezet 12. vers]

De hogyan jut a lélek az új testbe? A Srimad Bhágavatam ezt is megmagyarázza.

Testünk a szexuális érintkezés egy bizonyos pillanatában keletkezik. Az apa ondósejtje egyesül a petesejttel, felveszi egy borsó formáját és az élőlény, a lélek ebben a formában talál menedéket, és mivel menedéket talált, keze, lába, szeme stb. fejlődik ki. Ez a fejlődés a hetedik hónapban lesz teljes, a kilencedik hónapban pedig az emberi lény kijön a méhből. A magzat azért tud fejlődni, mert a lélek jelen van. Ha a lélek nincs jelen, nincs fejlődés, a gyerek halva születik. Tartósíthatjuk ezt a halott testet vegyszerekben, akkor sem fog fejlődni.

Ebből megérthetjük, hogy a magzat a fogantatás pillanatától autonóm személynek tekintendő. A terhesség megszakítása, az abortusz a magzat megölése, tehát gyilkosság, ami magától értetődően tilos.

Szokás hivatkozni arra, hogy a nő joga, hogy eldöntse, megszüli-e a gyermeket. Ez az érvelés sántít. Még az öngyilkossághoz való jog elismerése is aggályos, hiszen az ember nem tulajdonosa a testének, amit az öngyilkossággal elpusztít, azt csak használatra kapja Istentől, aki mindennek a tulajdonosa. Az abortuszt végeztető nő azonban másvalaki életéről dönt, ráadásul a méhében levő gyermek védekezésre, tiltakozásra képtelen, és ezzel a kiszolgáltatott helyzetével élnek vissza, amikor megölik.

Fodor Kata, Vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

Más vallási képviselők válaszai: http://24.hu/kozelet/2015/09/13/engedik-e-az-abortuszt-a-kulonbozo-vallasok/