Mely érzelmek a legrombolóbbak az emberi kapcsolatokban?

Admin Filozófia, Hírek

Düh, harag, mohóság, irigység… Mely érzelmek a legrombolóbbak az emberi kapcsolatainkban? Tudjuk-e, hogy mely érzelmekkel mit kezdjünk? Milyen megoldást kínálnak nekünk a tanítások a romboló érzelmeink megfékezésére, esetleg átalakítására?

Ezen a héten arról kérdeztük a vallások képviselőit, hogy véleményük szerint mely érzelmek azok, amelyek képesek lerombolni emberi kapcsolatainkat és, hogy miként vehetjük fel a küzdelmet ezen érzelmekkel szemben. – írja Rába Géza az Isten tudja rovatának szerkesztője.

Az ősi indiai tanítások szerint 6 fő tulajdonság van, ami mind a lelki életünkben, mind az emberi kapcsolatokban károsak. A Srímad-Bhágavatamban ezt olvashatjuk: „ A zabolátlan elme, amit a kéjvágy, düh, mohóság, őrület (büszkeség), irigység és az illúzió követ, kétségtelenül elpusztíthatja a jógít.”

Ezek az érzések tökéletesen megölik a kapcsolatokat és valahol a társadalmat is, az egyre több élvezete, a folytonos harag és irigység másokra, a hamis egóból fakadó gőg és persze az illúzió, hogy nem értjük, mi is ugyanolyan lelkek vagyunk, mint a többi élőlény, és mi is függünk Krisnán. Az irigység mindközül a legnagyobb ellenségünk, mert abból fakad, hogy irigyek lettünk Istenre, hatalmára és erejére. Pontosan ennek az irigységnek a tükörképe a világban tapasztalható marakodás és háborúzás.

Ezeket a kedélyállapotokat a szentírások szerint egyszerűen az generálja bennünk, hogy megszületünk itt, az anyagi világban és a különféle kötőerők, azaz a tudatlanság, a szenvedély vagy a jóságban való tetszelgés hatása alá kerülünk. Ellenszere az, ha az érzékeinket és gondolatainkat Krisnával töltjük meg. A vallásgyakorlás folyamataival: Róla hallunk, Rá emlékezünk, énekeljük a Haré Krisna mantrát.

A másik, ami az emberi kapcsolatokat „megöli”, a nemi identitásból fakadó én, vagy egó-tudat a férfiaknál, a hölgyeknél pedig az enyém, tehát a birtoklás tudata. Ezen a nemi szerepeknek megfelelő családmodell segíthet. A hölgyek az anyaságban, a férfiak a családi élet irányának kijelölésében konstruktívan is megélhetik ezeket az érzéseket. Pozitív lefoglalásuk az, hogyha imádkozunk és minél több szolgálatot végzünk a Krisna-tudatos misszióban, ami gondolatainkat megtölti lelki tartalmakkal és eloszlatja e pökhendi tulajdonságokat.

Fodor Kata
vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszai >>

Fotó: Hír24