Génekbe kódolt bűnbeesés?

Admin Filozófia, Hírek

Elítélhető előre valaki azért, mert a DNS-e szerint bűnözésre hajlamosító génjei vannak? Tényleg kimutatható a génekből, hogy valaki bűnöző lesz-e, vagy sem? Mire használhatjuk a DNS-vizsgálatokat? A génjeinkben van a rendeltetésünk?

Ezen a héten egy tudományos kutatás eredményével kapcsolatban kérdeztük a vallások képviselőit, ezúttal a DNS alapú bűnmegelőzés lehetőségéről alkotott véleményükről. A konkrét kérdésünk így hangzott: Mi a véleménye arról, hogy DNS vizsgálat alapján megmondják előre, kiből lehet bűnöző? – írja Rába Géza rovatszerkesztő a Hír24 Isten tudja rovatában.

A védikus tanítások szerint az élőlény lélek, amely életről életre különféle testeket fogad el karmájának megfelelően. Néha emberi, állati vagy más, jóval nehezebb létformában születünk meg. A testet (így a géneket) aszerint kapjuk, hogy korábbi életeinkben milyen tetteket végeztünk és milyen tudatállapotban hagytuk el azt. Ennek összessége, tetteink és azok okozati visszahatása a karmánk. A DNS spirál, a védikus asztrológiai képlethez hasonlóan a születésünk pillanatában való egyenlegünket mutatja, vagyis hogy mit értünk el eddig a pontig. A DNS egy hozott hatás, tükör.

Ám a test ösztönös követeléseinek nem vagyunk kötelesek mindenben engedni. Az élőlénynek van lehetősége változtatni, ez a szabad akarat. Az anyagi világban a természet 3 kötőerejének (szenvedély, tudatlanság, jóság) hatása alatt állunk, ami meglepő hasonlóságot mutat a gének emberi testre gyakorolt hatásával, ám az odaadás jógájának gyakorlásával ez alól kikerülhetünk.

Cselekedeteinket szokásaink határozzák meg, amit vágyaink és gondolkodásmódunk szabályoznak. A karma, működése során nem csak visszahatást termel ki egy adott tett következményeként, hanem a hajlamot is a cselekvés ismétlésére, vagyis nekünk a szokásainkat kell megváltoztatni lépésről-lépésre, nem a génjeinket. Ha a hajlamot kizárólag a DNS alapján ítéljük meg, azzal tagadjuk a fejlődés lehetőségét. A bűnözési hajlamot a védikus tanítások szerint sokkal inkább az növeli, ha Isten törvényeivel ellentétesen cselekszünk, az erőszakra való hajlamot a legkonkrétabban a tányéron való erőszak, a húsevés provokálja.
Egy bizonyos mintához a szociális kapcsolatok során igazodunk leginkább. Ennél fogva, azt gondolom, hogy a bűnözésre való hajlamot az erőszakos minta sokkal inkább befolyásolja, mint a gének alkotta test, amely csak elszenvedi a történéseket és követi a tudat döntéseit. Egy ilyen DNS vizsgálat talán feltárja az élőlény múltját, de nem segíti hozzá őt ahhoz, aki lehetne.

Fodor Kata
Vaisnava (Krisna hívő) teológus

Más vallási képviselők hozzászólásait a témában itt olvashatja: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2015/05/03/genekbe-kodolt-bunbeeses/