10 nap, 65000 adag étel Nepálban

Admin Ételosztás, Hírek, Sajtópont

A Krisna-hívők Ételt az Életért Szegényélelmezési Programja naponta oszt friss, tápláló meleg ételt az április 25-én Nepálban bekövetkezett puszító földrengés óta. Ez az ottani körülmények között kicsinek számító szervezet volt az első, amely meleg étellel segítette és azóta is szüntelenül segíti a katasztrófa áldozatait a fővárosban és a környező területeken.

A Krisna-hívők és a programhoz csatlakozó önkéntesek egy hagyományos indiai recept alapján főznek, mely a helyiek között is ismert és igen népszerű. Ez egy fehérjedús egytálétel, melyet mungóbabból, rizsből és zöldségekből készítenek. Április 26 óta már 65 000 adag ételt osztottak szét Katmandu és Bhaktapur utcáin, kórházakban, menedékhelyeken, parkokban és kisebb falvakban, ahová hívják őket.

„Az első napokban, amíg a külföldi segélyek meg nem érkeztek, a hívők otthonról hozták el azokat az alapélelmiszereket, amik fogyaszthatóak maradtak – azokból készítettük el a kiosztandó ételeket.” – számol be Dr. Sanjiv Gupta, egy helyi Krisna-hívő. “Bhaktapurban gyakorlatilag az egész város lakossága az utcán él. Egyetlen ház sem elég biztonságos ahhoz, hogy visszaköltözzenek, mivel utórengések még mindig vannak. Az emberek sátrakban laknak, vagy bárhol, ahol épp menedékre lelnek, de főzni sehogyan sem tudnak maguknak. Az egyetlen esélyük, hogy egészséges főtt ételhez jussanak, a krisnások Ételt az Életért missziója.”

Időközben az ENSZ Biztonsági Tanácsának humanitárius ügyekért és gyorssegélyek összehangolásáért felelős főtitkár-helyettese, Valerie Amos közölte, “rendkívül nyugtalanítja”, hogy a nepáli vámhatóságok lassítják a segélyek célba jutását.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége 1500 dollár értékű segélyt juttatott el az indiai Mayapurban található Krisna-tudat Nemzetközi Szervezete központján keresztül Nepálba és folytatja a hazai adománygyűjtést a nepáliak további megsegítésére.

Segélyakciónkat ezen a számlaszámon keresztül támogathatja:
KHB 10201006 – 50280757 – 00000000 számlaszámán keresztül, “Nepál” megjegyzéssel (számlatulajdonos MKTHK). Köszönjük!

Korábbi cikkeink a témában:

Május 4.: https://krisna.hu/2015/eteloszto-es-orvosi-misszio-nepalban-igy-segithet/

Április 26.: https://krisna.hu/2015/pusztito-renges-etelosztas-es-orvosi-segelytabor-nepalban/