Nemzetközi Jóga Nap: Gyerekkoncert, kírtan-jóga, ászanák

Admin Életmód, Hírek, Kiemelt

A jóga manapság a legelterjedtebb holisztikus egészségmegőrző gyakorlat, mely világszerte a lelki egyensúly, harmónia, belső béke és boldogság forrásává vált. A 250 millió gyakorlót számláló jóga átível a vallási, földrajzi és faji határokon, egyetemessége ezért egy fenntarthatóbb és békésebb világ felé vezető utat jelöl ki.

Ezt igazolja az is, hogy az ENSZ vilgászervezete 2014-ben határozatot hozott a Nemzetközi Jóga Nap alapításáról. Kezdeményezője Narendra Modi, India jelenlegi miniszterelnöke volt. Kérésére a helyi nagykövetségek minden egyes országban jóga nap szervezésébe fogtak. A magyarországi Indiai Nagykövetség szervezésében június 21-én került sor az első nagyszabású programra, a Bálna Budapest rendezvényközpontban. Az esemény rangját emelte, hogy Őexcellenciája Malay Mishra nagykövet beszéde után a sportért felelős államtitkár, Dr. Simicskó István nyitotta meg a rendezvényt, ahol más kiválóságok is megjelentek.

A protokolláris beszédek után izgalmas események következtek: a jóga szellemi, lelki, testi hatásairól számos érdekes előadás hangzott el, és sor került gyakorlati bemutatókra is a hallgatóság aktív részvételével. A színpadi műsor kiemelkedő programja volt a Krisna-hívők budapesti magántanulói által, gazdag hangszeres kísérettel előadott bhajan produkció. A fellépő 5 és 13 éves kor közötti gyerekcsapat nagy sikert aratott. A felvétel itt tekinthető meg.

Az eseményen egyházunk teológiai és jógaoktató felsőoktatási intézménye, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola is képviseltette magát. A különféle jógairányzatok és iskolák standjai között főiskolánk munkatársai felvételi információkról, képzésekről, tanfolyamokról és a szakok specialitásairól adtak tájékoztatást az érdeklődőknek, emellett bemutatták a “Jógázzuk körbe Magyarországot” eseménysorozatról készült fotókiállítást. Képes Andrea, főiskolai jógaoktató stresszoldó jógaórájával emelte a színpadi program színvonalát.

A Bálnában azok a részvevők, akik megéheztek a gazdag program alatt, a Budapesti Haré Krisna Kulturális és Oktatási Központ kitelepült büféjében tisztelhették meg a megszentelt indiai vegetáriánus ételeket.

A bélyeggyűjtők örömére a Magyar Posta külön blokkot adott ki az alkalomra, amelyet a helyszínen elsőnapi bélyegzővel lehetett megvásárolni.

Mindeközben a Margitszigeten a Gauranga dász által vezetett Átma Center és több jóga stúdió szervezésében szabadtéri jógázásra került sor, több száz résztvevő jelenlétével. A jóga órák ideje alatt számos bhajan együttes is szolgáltatta a zenei aláfestést, többek között a kírtan-jóga irányzatának hazai hiteles képviselője, Gunagrahi dász és a Kirtan for the Soul csapata,

A jógáról, annak eredetéről, iskoláiról, elterjedéséről, és a Nemzetközi Jóga Fesztviálról az alábbi látványos videó ad tájékoztatást.