Hogyan hatna ránk, ha 120 évig élhetnénk?

Admin Filozófia, Hírek

Játszhat Istent az ember? Vajon helyes dolog, ha az ember egy tabletta segítségével késlelteti az öregedését és jóval hosszabb életet él? Mikor igen és mikor nem?Ezen a héten az orosz tudósok által kifejlesztendő, öregedést elodázó, az élethosszt majd a duplájára növelő szerről szóló cikkünk kapcsán kérdeztük meg a világvallások képviselőit.

A konkrét kérdésünk így hangzott: Ön szerint milyen következményekkel járna lelki szempontból, ha az emberek 120 évig élhetnének egy tabletta segítségével, amely kitolja az öregedés kezdetének időpontját? – Rába Géza, Hír24, Isten tudja rovat.

Lelki szempontból nincs semmilyen jelentősége tablettával növelni az élet hosszát. Isten teremtése tökéletesen működik, érdemes Őreá hangolódni és Vele összhangban, Benne bízva vezetni életünket – ennek részeként tudjuk, hogy a halál egy állomás, amit nem akarunk elkerülni. Hosszú és egészséges életre törekedni helyes mentalitás azzal a céllal, hogy az embernek több ideje legyen a lelkiséget gyakorolni, Istent szolgálni és egymásért tenni. A lelkiség nélküli hosszú élet még “varázspirulával” sem oldja meg a szív vágyakozásait és elégedetlenségét, amit oly sok módon igyekszünk meg kiteljesíteni vagy éppen kompenzálni életünkben. A védikus tanítások szerint vissza kell térni lelkünk eredeti, önmagára talált állapotához, ami Krisna szerető szolgálata. Lássunk minden élőlényt az Ő teremtményeként és megtapasztalhatjuk azt a lelki boldogságot, amit lehetetlen pótolni bármi mással, például az élethossz megnövelésével.

Az emberben egy állandó vágy él az örök életre. Ez természetes és Istentől ered, mert lelki alkatunk szerint Isten örökkévaló teremtményei vagyunk. Átmeneti, anyagi testünk mulandó, míg lelkünk örök. A Bhagavad-gítában Krisna azt tanácsolja, hogy az ember vigyázzon testére a mértékletesség elvét figyelembe véve és ezzel párhuzamosan adja át  saját magát (lelkét) Őneki – így hosszú életet lehet megélni békében és szeretettel, és életünk végén visszatérhetünk Hozzá.

Tornóczky Gusztáv József
Hindu / vaisnava tanító

Fotó: piqs.de, jimbobx: http://piqs.de/fotos/search/apotheke/40382.html

Forrás: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/12/08/isten-vagy-a-tudosok-dontenek-rolunk/