Kiemelt ételosztás Húsvét alkalmából

Admin Ételosztás, Hírek, Sajtópont

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége április 4-én, húsvét szombaton, 12 órától kiemelt ételosztást tart a Blaha Lujza téren. A rendkívüli megmozdulás során mintegy 1500 adag meleg ebéd és ugyanennyi tartós élelmiszercsomag kerül kiosztásra a rászoruló családok között. Az ételek hús-, hal-, és tojásmentes alapanyagokból készülnek.

Az eseménnyel egy időben rendezik meg az Európai Bizottság által támogatott Pizza Effect nemzetközi tanulási program budapesti partnertalálkozóját is, aminek keretében az ételosztáson több nemzetközi szakember és európai önkéntes is részt vesz majd, illetve sor kerül a tapasztalatok, jó gyakorlatok közös értékelésére, elemzésére is.

Az Ételt az Életért Szegényélelmezési Program önkéntesei közel két évtizede azon munkálkodnak, hogy erős társadalmi összefogás jöjjön létre embertársaink önzetlen megsegítésére. A mindennapok terhei mellett a húsvéti hétvége sok kispénzű család számára különösen nehéz időszak, mert a tavaszi szünet ideje alatt az oktatási-nevelési intézményekben az étkeztetés is szünetel. Előfordul, hogy a leginkább rászoruló gyermekek ezért nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz.

2015-ben egyházunk a Környezetvédelem Éve jegyében szeretné felhívni a figyelmet Isten teremtésének megóvására. Szorosan ehhez kapcsolódik az Ételt az Életért Program egyik fontos küldetése, hogy gátat szabjon a szemétbe kerülő élelmiszer-áradatnak. A rengeteg hulladékká váló élelem – még a termékek megromlása előtt -, megfelelő elosztással megkönnyíthetné a rászorulók mindennapjait, így azonban a környezetet is súlyosan szennyezi. A nagyböjti időszak elteltével gyakori a túlfogyasztás és a mértéktelen húsevés­ is; tudni kell azonban, hogy egységnyi sertéshús előállításához például hússzor annyi erőforrást használunk el, mint amennyit ugyanennyi növényi táplálék megtermeléséhez. Így közvetve Földünk éhezőitől vonjuk meg az ételt. A mértékletes fogyasztás, a helyes elosztás, valamint a vegetáriánus étrend együttesen, mind a világban élő nélkülözők, mind a fogyasztók hasznára válik, hiszen a húsmentes táplálkozás hozzájárul még az egészségmegőrzéshez is.

A Krisna-hívők a főváros mellett az ország több pontján tartanak még ételosztást ebben az időszakban. Nagypénteken Szegeden 250 főt, Húsvét vasárnap Debrecenben 300 főt látnak vendégül. A pécsi önkéntesek az Éltes Mátyás Iskolában 500 kg tartós élelmiszerrel, húsvéti programmal és édességgel készülnek fogyatékkal élő gyermekek részére, a húsvéti hét folyamán pedig a helyi családsegítővel karöltve 10 kistérségi településen több száz gyermeket látnak vendégül finomságokkal, gyümölccsel és édességekkel az ünnep alkalmából.

Az Ételt az Életért munkája a 13600-as ADHAT Adományvonalon keresztül támogatható – a hívás beérkezése után a 33-as kódot kell tárcsázni. A hívás vagy sms díja épp egy tányér meleg étel árát fedezi, azaz bruttó 250 Ft.

www.karitativ.hu