Mit és miért nem esznek a Krisna-hívők?

Admin Filozófia, Hírek

Milyen ételek fogyasztását tiltják a különböző vallások? Mit jelent az, hogy kóser, vagy halal? Mi a böjt? A buddhisták vegetáriánusok? 

Mi üdvözöltük a WHO hústermékekkel kapcsolatos kutatási eredményét. A húsfogyasztás szemléletünk szerint nemcsak egészségtelen, de morálisan, etikailag és környezeti szempontból is romboló és elfogadhatatlan.

Krisna arra tanít a Bhagavad-gítában, hogy valamennyi élőlényt egyenlőnek lássunk, hisz minőségét tekintve ugyanaz a lélek lakozik a növényekben, az állatokban és az emberekben. A tudat fejlettségének különbözősége nem jogosítja fel az embert arra, hogy kioltsa a nála alacsonyabb rendűek életét. A nagyipari hústermelés drasztikus visszaszorítása klímavédelmi szempontból is sürgető lenne, s ezt a szakemberek és az ENSZ állásfoglalása is alátámasztja. Egységnyi hústermék előállítása közel hússzor annyi erőforrást emészt fel, mint ugyanannyi növényi táplálék megtermelése. Ezek ismeretében nem az lenne-e a legnagyobb ajándék unokáinknak, ha bezárnánk a vágóhidakat és megmentenénk nekik a Földet? És vajon nem logikus-e, hogy a Földön éhező 166 millió ember számára a globális vegetarianizmus jelentené az életet? Nem a nemzetközi karitatív szervezeteken múlik az elmaradott országok népességének megélhetése, hanem azon, hogy mi mit rakunk a tányérunkra.

A Krisna-hívők ezen túl nem fogyasztanak gombát, mely az éltető napfény energiáját mellőzve sötét, nyirkos helyeken terem, így fogyasztása nem ajánlott azoknak, akik tudatukat meg akarják tisztítani. Az afrodiziákumnak számító hagymaféléket sem használjuk, mivel életcélunk a szenvedélyes gondolatok és cselekedetek elkerülésére bátorít. A kábító- és mámorítószerek kerülésének velejárója az alkohol, a kávé és a teint tartalmazó teák elhagyása is.

Isten teremtése bőséges választékot kínál a Föld teljes lakossága számára, amivel egészségét fenntarthatja, hisz választhat a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gabonák és olajos magvak közül, és fűszerek használatával kellően változatos és tápláló ételeket készíthetünk ezek kombinációiból.

Gandharviká Préma déví dászí (Szilaj Péterné)

vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

További vallási képviselők válaszai >>