Mivel helyettesíthető a nátronlúg?

Admin Hírek, Öko

Egy korábban megjelent cikkünk kapcsán fontos kérdés érkezett kedves olvasónktól. A téma iránti nagy érdeklődésre való tekintettel Hosszúné Marku Alexandra (Csandra dévi dászi), zöld háztartást vezető munkatársunk válaszát honlapunkon is közzétesszük.

Kérdés: Nagy örömömre szolgált a szappankészítésről, zöld háziszerekről szóló cikkeket olvasni! (A szóban forgó cikk megtekintéséhez Katt ide). Szeretném megkérdezni a szerzőtől, hogy milyen házilag készített lúgot használhatnék nátrium-hidroxid (NaOH) helyett? Gondolva például arra a szituációra amikor nincs vegyszerbolt a közelben…

Lúg

Válasz:
Valóban, jól felszerelt vegyszerboltot nem mindenütt könnyű találni. Az sem könnyíti meg az ember dolgát, hogy olyan veszélyes anyagot, mint a nátronlúg, postán nem szállítanak ki, személyes átvételhez kötik a vásárlást.

Jelenlegi ismereteim szerint a legkönnyebben elérhető, házilag könnyen készíthető lúg a hamulúg, amit azoknak mindenképpen tanácsos készíteni, akik cserépkályhával, fatüzelésű kályhával vagy esetleg kemencével rendelkeznek.
Valószínűleg a hamulúg nem ismeretlen Ön előtt, de ha mégis, a receptjét megtalálja itt: A hamulúg készítése és használata (Katt ide)

A hamulúg azonban más lúgfajtát eredményez, amely egyféle kálilúg. A tisztán kálilúgból főzött szappan folyékony halmazállapotú, nem szilárdul meg (nevezik kenőszappannak is). Ezt azután további hígításnak alávetve lehet különféle háztartásban használható tisztítószereket előállítani: mosogatószerek, folyékony mosószer, folyékony szappan stb.

A hamulúg tehát szappankészítésre is használható, eleink is ebből főzték a szappanjaikat, és azok szilárdak voltak. Vagyis bizonyosan létezik többféle technika, én a mész hozzáadásával készült eljárásról hallottam. Ha úgy dönt, hogy kísérletezik a hamulúgból történő szappanfőzéssel, szívesen vennénk, ha megosztaná velünk a tapasztalatait!

Forrás: http://okovolgy.hu/mivel-helyettesitheto-a-natronlug-valasz-olvasonk-kerdesere/