Napfogyatkozás – káros vagy kedvező?

Admin Életmód, Filozófia, Hírek

Mint tudod, a Vaszati egyik “lába” a védikus asztrológiához kapcsolódó törvényeket képviseli. (Egy másik lába az energetikai törvényeket, a harmadik a geometriai törvényeket, a negyedik pedig a spirituális összefüggéseket jelöli.) Éppen ezért sok pontos is összefonódik a védikus asztrológia és a védikus építészet tudománya.

A cikk eredetije: Rahu és Ketu a két bajkeverő >>

A védikus asztrológiában van két bolygó Rahu, és Ketu, amelyek a bolygók között a fő bajkeverőknek számítanak. Ezeket a bolygókat – a többi bolygóval ellentétben – nem látjuk az égen, mivel csak finomfizikai síkon léteznek. A nyugati asztrológia Rahut az északi holdcsomópontnak, Ketut pedig a déli holdcsomópontnak nevezi.

Varahadeva yantrája a Rahu káros hatásait egyenlíti ki

Varahadeva yantrája a Rahu káros hatásait egyenlíti ki

 

Rahu otthonunk délnyugati részén uralkodik, Ketu pedig az északkelet másodlagos uralkodó bolygója a Jupiter mellett. Ha az északkelet minősége rendben van, akkor elsősorban Jupiter kedvező tulajdonságait érezzük, ha azonban nincs rendben, akkor felerősödik Ketu ereje.

Hogy jobban megértsd Rahu és Ketu hatását, elmesélek egy történetet, amelyet a Védikus írások írnak le:

Sok-sok évezreddel ezelőtt a félistenek és a démonok összefogtak, hogy együttes erővel kiköpüljék a tejóceánt. A köpülés során különböző kincsek keletkeztek, ami közül a legkapósabb a halhatatlanság nektárja volt. A nektárból azonban nem volt annyi, hogy mindenkinek jusson, ezért Visnu (Isten) egy csodálatos női alakban jelent meg, hogy a nektárt elossza.

Mohini Murti – Visnu női alakja – félisteneket állította először sorba, hogy nekik mindenképpen jusson a nektárból. Az egyik démon azonban, akit Rahunak hívnak, elvegyült a félistenek között, hogy ő is kapjon a nektárból. Miután kapott a nektárból, a Nap és a Hold észrevették a turpisságot és leleplezték a csalót. A haragos félistenek pedig egy nyisszantással lecsapták a fejét. Mivel azonban már evett a halhatatlanság nektárjából, nem halt meg, hanem egy fejként (Rahu) és egy testként (Ketu) él a mai napig is tovább. A Napnak és a Holdnak azonban örök ellensége maradt.

Ismerve ezt a történetet könnyen megérthetjük e két bajkeverő bolygó tulajdonságait. Rahu, egy fej test nélkül, aki azonban szeretne magának egy testet, erősíti bennünk a materializmust, mohóvá és erőszakossá tehet és a beteljesületlen anyagi vágyak miatt sok-sok szenvedést okozhat.

Ezzel szemben Ketu, aki egy test fej nélkül, szintén sok szenvedést okoz, de ezek a szenvedések segíthetnek abban, hogy idővel megértsük, csak az enyhíthet a szenvedéseken, ha lelki élet felé fordulunk. Amíg azonban idáig eljutunk, Ketu okozhat zavarodottságot, becsvágyat és szűklátókörűséget is.

Matsyadeva yantrája képes a Ketu káros hatásait enyhíteni

Matsyadeva yantrája képes a Ketu káros hatásait enyhíteni

 

Mindkét bolygó hatása kellemetlen (ezért is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk otthonunk legérzékenyebb tengelyére, az északkelet-délnyugat tengelyre), de kettejük közül Rahu a gonoszabb…

Ő az, aki mivel sosem tud megbocsátani a Napnak és a Holdnak, örök harcban áll velük és időnként rövid időre feléjük is tud kerekedni. Ilyenkor figyelhetünk meg az égen Nap- vagy Holdfogyatkozást…

Ezt a két természeti jelenséget általában nagy csinnadratta fogadja, az emberek lelkesen nézik, ahogy a Nap vagy a Hold egyre kisebb és kisebb lesz, míg végül – teljes fogyatkozás esetén – pár percre teljesen el is tűnik. Fontos azonban tudnod, hogy a védikus nézetek szerint mind a Napfogyatkozás, mind a Holdfogyatkozás nagyon kedvezőtlen esemény. Olyan ez, amikor a sötétség (a rendkívül ellenséges Rahu) legyőzi a világosságot, a Napot vagy a Holdat.

Ilyenkor legjobb otthon maradni, behúzni a függönyöket vagy leengedni a redőnyöket, hogy a Rahu által legyengített Napfény vagy Holdfény ne tudjon bejutni az otthonunkba. Legjobb ilyenkor meditálni, védelmező mantrákat mondani (az egyik ilyen mantra például a Narasimha védelmező yantrához tartozó mantra, a Narasimha maha-mantra), vagy valamilyen szentírásból (Bhagavad Gita, Biblia, stb.) olvasni.

Amikor pedig vége van a Nap- vagy Holdfogyatkozásnak, ajánlatos kitakarítani a lakást, gyújtani egy szál füstölőt szétlocsolni a házban egy kis tiszta vizet (legjobb a Gangesz vize, ha az nincs, akkor friss forrás vagy patak víz is jó) és hálásnak lenni azért, hogy végül megint nem sikerült Rahunak győznie, és csak rövid időre tudta “megenni” a Napot, illetve a Holdat.

A legközelebbi Napfogyatkozásnál tehát lehetőleg ne vásárolj Napfogyatkozás-néző szemüvegeket és ne nézz a szenvedő Napba, helyette maradj bent a házban és foglald le magad lelki cselekedetekkel!

Manhertz Edit

Forrás és fotók: www.vaszati.hu (A védelmező yantrák beszerezhetők ITT >>)