Pusztító rengés: Ételosztás és orvosi segélytábor Nepálban

Admin Ételosztás, Hírek, Sajtópont

Egyházunk együttérzését fejezi ki a Nepálban történt pusztító erejű földrengés áldozatai iránt. A Krisna-tudatúak nemzetközi segélyakciót kezdeményeztek. Hétfőn Indiából Krisna-hívő orvosok érkeznek a katasztrófa sújtotta területre, Magyarországról pénzadományt biztosítunk.

Friss információk, 2015.05.04: https://krisna.hu/2015/eteloszto-es-orvosi-misszio-nepalban-igy-segithet/

Egyházunk fájó szívvel értesült a szombati napon Nepálban történt pusztító erejű földrengés híréről. Az eddigi információk szerint már több mint 3200 halálos áldozata van a természeti katasztrófának. Nepálban nemcsak lakóházak, hanem számos templom és világörökségi emlék is megrongálódott. A mentést nagyban nehezíti, hogy több nagyerejű utórengés (mintegy 100!) is követte az első 7,9-es erősségű földmozgást – és további rengések is várhatók – , a közműhálózatok megsérültek, az utak járhatatlanok. Ezért bár számos mentőalakulat indul útnak Kínából és Indiából a fővárosba, eljutásuk egyelőre kizárólag légi úton lehetséges. Nepál kormánya nemzetközi segítséget kért. Indiából a hétfői napon Krisna-hívő orvosok érkeznek a katasztrófa sújtotta területre, Máyápura és Siliguri templomokból. Mivel Katmanduban nem járnak kereskedelmi járatok, a kalkuttai Krisna-közösség keresi az együttműködést a kormánnyal, hogy élelmiszer alapanyagokat, konyhai eszközöket és pénzt juttasson ki az Air India teherszállítóival.

A remény parányi szikrája, hogy mintegy 400 Krisna-hívő túlélte a katasztrófát, és a katmandui Krisna-templom épségben maradt. Több hívő súlyosan megsérült, lelkileg kimerült, rokonságukból sokakat temettek maguk alá a romok. Az emberek félelmükben a házak helyett inkább az utcán alszanak. A hívők otthonai is lakhatatlanná váltak, így jelenleg a katmandui ISKCON-központban vettek menedéket. A templom szerzetesei ételosztással és menedékhely kialakításával igyekeznek segíteni a menekülteket, és a hívők családjainak életét.

„A kormány szükségállapotot rendelt el. A földrengés hatását a Krisna-közösség is érezte. Ebben a válsághelyzetben mi, az ISKCON Nepál tagjai, egészségügyi segélytáborok üzemeltetésével, mentőalakulatokkal, valamint az Ételt az Életért Program ételosztó misszióján keresztül segítjük a bajba jutott embereket. Minden megteszünk, amit csak lehet, hogy segítő kezet nyújtsunk az embereknek. Erőnk azonban nem elegendő a bajba került tömegek megsegítésére, ezért szívünk mélyéből fordulunk a világ hívői felé, hogy adományaikkal és imáikkal segítsenek.” – írja levelében Mahávisnu Szvámi, a nepáli Krisna-hívők regionális vezetője.

Az MKTHK pénzadományok eljuttatásával támogatja a helyi Krisna-hívők ételosztó munkáját, az egészségügyi ellátást és a mentési munkálatokat is. Arra kérnek minden hívő embert, hogy imádkozzanak a nepáliakért, hiszen még mindig veszély fenyegeti az ott élőket!

Segélyakciónkat ezen a számlaszámon keresztül támogathatja:

KHB 10201006 – 50280757 – 00000000 számlaszámán keresztül, “Nepál” megjegyzéssel (számlatulajdonos MKTHK). Köszönjük!