Segíthet-e a vallás az alkoholistákon?

Admin Filozófia, Hírek

Segíthet-e a vallás az alkoholistákon? Miként viszonyulnak az alkoholfogyasztáshoz a nagy világvallások? Van-e a tanaikban bármi, ami az alkoholfogyasztásról szól? – kérdezi Rába Géza a Hír24 Isten tudja rovatában.

Elsősorban preventív módon tudunk segíteni a függőségi problémákkal küzdőknek. Már kialakult függőség esetén lelki támasz és elterelés lehet a vallásos, tisztább életmód.

Az alkohol és más szerek fogyasztása azért nem ajánlott, mivel beszennyezi a testet és a tudatot. Függőséggel küzdő személyeknél viszont képtelenség megtiltani ezek fogyasztását, más alternatíva szükséges. Ha részt veszünk egy templomi programon, énekeljük a Haré Krisna mahámantrát, imádkozunk, emlékezünk, akkor betöltünk a lelkünkben egy űrt. Ez az űr Istennel való kapcsolatunk elfeledéséből alakul ki, s az anyagi világban mindannyian érezhetjük. Elfeledtük, hogy örök lelkek vagyunk, s Krisna közvetlen barátai. A vallásgyakorlás folyamata lelki ízeket nyújt, nem pillanatnyi boldogságérzést, hanem egy nyugodt elégedettséget. Ha megszűnik a lelki éhség, akkor sokkal könnyebb az anyagi ragaszkodásoktól (drogok, húsevés, kéjvágy) megszabadulni. Lehetséges az is, hogy valaki a hétköznapi problémák miatt aggódik, ám megértve az anyagi világ természetét, ezek a terhek is elviselhetőbbé válnak.

A társaság fontossága: A gyakorlás közösségben történik, és nem mindegy, hogy miből merítünk élményeket, hol éljük meg a közösség erejét. Ha a templomi programokon örömök érnek és kialakul egy pozitív szociális közeg, akkor alkohol nélkül is jól fogjuk érezni magunkat. Így elkerülhető a függőség. A Krisna-tudatos tevékenységek ráadásul igen változatosak, bárkit lefoglalnak. Nagyon súlyos fizikai függés esetén azonban orvos-pszichiáter bevonása lehet szükséges a kezdeti stádium megtámogatására.

A vallás lelki és mentálhigiénés alapokat nyújt, olyan kedvező közeget és konstruktív életmódot kínál, ami értelmetlenné teszi az önpusztítást. Az alkohol nem csak egészségtelen, az évek során komoly vagyonokat húzhatunk le a csatornába ebben a formában. Fizetni valamiért, ami káros az egészségre, ez a valódi öngól!

Fodor Kata
Vaisnava (Krisna hívő) teológus

Forrás: http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/12/02/vallasok-az-alkoholrol-es-az-alkoholizmusrol/

Fotó: piqs.de: Anís: http://piqs.de/fotos/search/alkohol/164994.html