Tanévnyitó Krisna-völgyben

Admin Hírek, Krisna-völgy

Augusztus 30-án tartottuk meg krisna-völgyi általános iskolánk tanévnyitó ünnepségét.

A tanévnyitó ünnepség első részeként egy előadás hangzott el arról, hogy a gyermeknevelés legintenzívebb szakasza az 5-15 éves közötti időszak. Ezért a szülőknek és a tanároknak minimum ebben a tíz éves távlatban kell gondolkodniuk, ha szeretnék a gyermekekben kifejleszteni a szentírásokban felsorolt sokféle jó tulajdonságot. Ehhez azonban nagyon céltudatosnak és együttműködőnek kell lenniük.

Ezután következett egy színdarab, ami az Úr Caitanya Mahāprabhu sankīrtana mozgalmának elindulásáról szól. Māyāpura tartomány akkori mohamedán helytartója, Chand kazi megpróbálta erőszakkal megállítani az Úr szent nevének közös éneklését, azonban az Úr Caitanya egy békés tüntetést szervezett. Ekkor Caitanya Mahāprabhu találkozott Chand kazival és meggyőzte őt, hogy ne akadályozza többé a szent név éneklésének (sankīrtana) gyakorlatát. A színdarab most is nagy sikert aratott.

Ezt követően röviden felsoroltuk, hogy mennyi minden történt az elmúlt egy év során. Ezen események között szerepelt több országos vonatkozású kiemelkedő siker, ami mutatja, hogy a Srí Prahláda Általános Iskola tanárai és tanulói még a külvilágban is megállják helyüket.

A védikus tantárgyakról szóló bizonyítványok kiosztása következett, melyekből kiderült, hogy a gyerekek sok mindenben kiemelkedően szerepeltek. Németh Kavirāja a lelki gyakorlatok (sādhana) terén nyújtott egy évnyi 100%-os teljesítménye miatt külön elismerésben részesült egy díszkeretes oklevéllel.

Az idei évben két tanulónk is (Tulasī és Kavirāja) sikeresen részt vett a felnőttek számára is komoly kihívást jelentő Nemzetközi Bhakti-ṣāstrī vizsgán, ami egy összesen 6 órán át tartó megmérettetés. Ezzel egy időben mindketten befejezték az általános iskolai tanulmányait, Tulasī és Kavirāja szeptembertől immár középiskolások lesznek. Szüleikkel együtt megköszönték a tanáraiknak azt a sok gondoskodást, amit tőlük kaptak és kis ajándékokkal próbálták meg kifejezni hálájukat feléjük.

Az évnyitó következő része az első betű (az A-betű) megtanulásának ceremóniája volt, ami idén hét elsőst is érintett. Mindegyikük sikeresen vette ezt az akadályt, s ez kedvező előjelnek bizonyult. Az utolsó programpont a tanszerek felajánlása volt. A gyerekek nagy odaadással ajánlották fel tankönyveiket a templomi oltár előtt állva. Biztosan megkapták a lelki áldásokat ahhoz, hogy jól tudjanak mindent teljesíteni, most már csak rajtuk múlik a többi.

Forrás: http://oktatas.krisnavolgy.hu/tanevnyito-unnepseg-3