A halál nem az élet, hanem a születés párja, következménye

Admin Filozófia, Hírek

Elhunyt hozzátartozóinkra, barátainkra emlékezünk ezekben a napokban. Most mindenkit egy kicsit megérinthet az elmúlás érzése. Jelen korunk, jelen társadalmunk sajnos nem foglalkozik igazán jól és segítő módon a halállal. Úgy is mondhatnánk, hogy tabuként kezeli a halált és így sokakat váratlanul ér, nem tudja mi is történik ilyenkor valójában. Ez tovább növeli a veszteséggel járó fájdalom mértékét. Az Isten tudja rovat legújabb cikkének a halál lett a témája, erről kérdeztük a különböző vallások tanítóit.

Ön szerint melyik a legfontosabb tanítás az ön vallásában, amely a halállal kapcsolatban született? – kérdezi Rába Géza, az Isten tudja rovat szerkesztője a 24.hu oldalán.

 

A Krisna-hívő szentírások szerint több fontos tanítás is kapcsolatos a halállal és mindegyiket könnyen megérthetjük a Bhagavad-gítá alapján: mi lelkek halhatatlanok vagyunk, a halál azon állomása örök létünknek, amikor jelen életünk cselekedeteinek végén elhagyjuk mulandó testünket. A halál tehát nem a véget jelenti, hanem az élet egy állomása, ami után van folytatás (ahogy megszületésünknek is volt előzménye). Mivel a halál biztos, ezért az a fő kérdés, hogy mi történik velünk a halálunk után?

Tetteink és Isten kegyelme / igazságossága alapján két fő irány lehetséges: 1. visszatérünk Teremtőnkhöz vagy 2. itt maradunk tovább az anyagi világban folytatni önközpontú létünket (hátat fordítunk Istennek). A Védák felhívják figyelmünket, hogy az emberi életben lehetőségünk van újjáéleszteni és helyrehozni kapcsolatunkat Krisnával, hogy halálunk után visszatérhessünk Hozzá – ez egyben a lélek számára a beteljesedés.

Lelkünk mélyén mindannyian szeretjük Istent, de amikor elfordulunk Tőle, akkor az átmeneti anyagi világhoz ragaszkodunk és világias életcélokat dédelgetve törekszünk beteljesíteni vágyainkat életről életre – hol kedvező, hol kedvezőtlen körülmények között. Ha egy ember őszintén úgy dönt, hogy Isten akaratát helyezi szívébe és így teljesen átadja magát Neki, akkor befejezi e világbeli létét, nincs többé halál, hanem örök élet Istennel.

Tornóczky Gusztáv József
hindu/vaisnava oktató, jóga oktató

Más vallási képviselők válaszai a témában >>