A Krisna-tudat gyakorlatáról az Assisi Szent Ferenc Plébánián

Admin Hírek

Plébánia TemplomRendhagyó helyszínen, egy belvárosi plébánián mutatta be vallását a minap egy idős Krisna-tudatú lelkész, a helyi gyülekezet érdeklődésére.

Egyedi Péter 30 éve foglalkozik műemlékek felújításával, restaurálásával, nem régiben fejezte be a Bakáts téri Assisi Szent Ferenc Plébánia Templom felújításait. A templomról tudni kell, hogy nem csak műemlékként szolgál, aktív szellemi középpontként funkcionál a szakralitás iránt érdeklődő belvárosiaknak. Rendszeres színhelye vallási találkozóknak és vallásközi előadásoknak is.

A plébánia programjait a Kolping Család Egyesület hónapról hónapra meghívott vendégelőadókkal színesíti. Amikor értesültek róla, hogy Egyedi Péter valójában egy Krisna-hívő lelkész, akit lelki nevén Parama Karuna dásznak hívnak, felkérték, hogy mutassa be India ősi kultúráját, filozófiáját és vallásos-lelki gyakorlatairól is meséljen a hallgatóságnak. Az interaktív programon több mint 50 fő vett részt.

Parama-Karuna prabhu

Mint Parama Karuna dász a programon elmondta: Isten egy személy, akinek mindannyian a gyermekei vagyunk. Nagyon fontos, hogy mindenki a saját maga által kiválasztott hiteles lelki gyakorlatát nagy meggyőződéssel, komolyan és elszántan gyakorolja. Nem az a kérdés, hogy melyik úton haladunk Isten felé, hanem hogy valóban járunk-e azon az úton, vagy csak ülünk rajta. Beszédében bemutatta Sríla Prabhupádát, a Krisna-tudat Nemzetközi Szervezetének alapítóját, kiemelkedő tanítómesterét, aki egy kulturális hidat állított fel India és a nyugati világ lelki összekapcsolódásáért, aki fordításaival, tanításaival és példás életével elérhetővé tette nyugaton is India ősi bölcsességét.

Az előadáson lehetősége nyílt bemutatni a Krisna-hívők mindennapi lelki gyakorlatait. Beszélt a mindennapi imádság fontosságáról, a japaláncon történő mantrázásról, a Szent Név – Krisna neveinek fontosságáról és a mindennapos reggeli lelki gyakorlatokról. Bemutatta a vaisnavák legfontosabb szentírásait. Hangsúlyozta a vegetáriánus étkezés fontosságát a lelki életben, ami egyébként több keresztény szerzetesrend gyakorlatában is megjelenik.

Plébánia Templom - Szabon Gábor Atya

Plébánia Templom – Szabon Gábor Atya

A résztvevők kérdéseikkel szerették volna megérteni többek között azt is, hogy egy katolikusnak keresztelt fiú hogyan kezdheti el a Krisna-tudat gyakorlását, lehetséges-e egyáltalán eredeti vallásának feladása nélkül ezt az életfilozófiát követni. A Krisna-hívő lelkész válaszában kifejtette, hogy szerinte mindenki azt a folyamatot képes a legtökéletesebben gyakorolni, amit legjobban, legmélyebben megért. Ezért szükséges tanulni, tudásunkat mélyíteni, miközben az Istennek végzett odaadó szolgálat hatására a szív automatikusan kitárul.

Parama Karuna dász az egyik legidősebb magyar származású Krisna-hívő, aki még a rendszerváltás előtt, már a ’70-es években hallott és ismerkedett a keleti világszemlélettel, és találkozott az első Krisna-tudatú prédikátorokkal Magyarországon. Ő állította össze az indiai ételek leírását tartalmazó egyik első magyar kiadású vegetáriánus szakácskönyvet, saját kezűleg készített ételeit pedig a Vigyázó Ferenc utcai Govinda étterem pultjában is megtalálhatjuk. Családja szintén követi a Krisna-tudat elveit.