Május illatos kincsei: bodza és akác (Recepttel!)

Admin Hírek

E két igen gyakori fásszárú faj a leghasznosabb gyógynövényeink közé tartozik. Virágzásuk – területenként némileg változó módon, több hullámban – május elejétől végéig tart. Nálunk Somogyban a hűvös és csapadékos időjárás miatt idén kissé megkésett a virágzás, de a bodzavirágok is bőségesen ontják már a virágport, és az akác virágzása sem ért véget. Érdemes ebben az időszakban megragadni az alkalmat, és feltölteni gyógyfű-készleteinket. (A gyógynövényeket mindig a forgalmas utaktól, szemetes helyektől, nagyüzemi tábláktól minél távolabb szedjük.)

A virágokat, pontosabban az akác és a bodza több virágból álló virágzatait, egyesével, óvatosan, minél rövidebb kocsánnyal (szárrésszel) szedjük. Friss, teljes nyílásban lévő virágokat válogassunk (a lehullott, elhervadt virágok hatóanyag tartalma már minimális), és lehetőleg kosárba gyűjtsük. Vigyázzunk, hogy a virágok ne törjenek össze. Már a szedés, később a száradás során is érezzük, élvezhetjük majd csodálatos illatukat.

Bodzaszörp

Száraz-meleg és árnyékos-szellős helyen (soha ne napon!) szárítsuk meg a virágzatokat – klasszikusan a legjobb megoldás a padláson való szárítás, de természetesen másutt, akár szekrény tetején is szépen megszárad. A lényeg, hogy a nagy víztartalmú virágzatok ne fülledjenek be, ezért a száradás során többször forgassuk át.
A szárítmányokat száraz-hűvös helyen tároljuk, lehetőleg jól szellőző tüll- vagy papírzacskóban. A mi házi megoldásunk a nagyméretű használt postai boríték – kiváló másodlagos felhasználási módja a gyógyfű és gyógytea keverékek tárolása.

A szárított bodzavirágból nálunk télen is gyakran készül reggeli frissítő ital. Íze kiváló, a gyógytea keverékeknek enyhe muskotályos ízt ad. Gyógyító és melegítő hatása is van. Hűléses megbetegedések esetén kiváló gyógyhatású szer (izzasztó, vizelethajtó, köhögéscsillapító).
A bodza igencsak sokoldalú gyógynövény. Szárított levelei lázcsillapító és izzasztó hatású. Később gyűjthetjük majd a bogyóit is, amit napon is lehet szárítani. A bogyókat is kocsánnyal szedjük, majd lemorzsoljuk. Teája enyhe hashajtó, egyéb tekintetben a levéllel azonos hatású szer. A friss bogyókból lekvárt is készíthetünk – ez a népi gyógyászat klasszikus hashajtó szere.

A bodza virágait természetesen frissen is felhasználhatjuk, azt hiszem a májusi bodzaszörp joggal nevezhető az egész ország kedvencének. Százféle módon tehetjük még üdítőbbé, illatossá – például gyömbér, menta, citromfű hozzáadásával…

Friss bodzaszörp recept:
Keverjünk össze 2 liter vizet 1 kg cukorral (Számos recept létezik. Van aki több, van aki kevesebb cukorral készíti), majd tegyünk bele 15-20 bodzavirágzatot (ha szép tiszta a virágzati tányér, akkor nem kell mosni) és 2 db szeletekre vágott citromot. Néhány napig hagyjuk állni hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva, és néhányszor keverjük meg, majd szűrjük le.
Hűtve és ízlés szerint hígítva, ízesítve fogyasztjuk.

A télire elrakott bodzaszörp Krisna-völgyi receptje:
Keverjünk össze 2 liter vizet, 15-20 bodzavirágzatot, 2 db szeletekre vágott citromot. 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva, hogy tudjon szellőzni. Közben többször kevergessük meg, végül sűrű szitán szűrjük le. Ezután főzzük össze 2 kg cukorral, és 50 g citromsavval, majd töltsük tiszta, kifertőtlenített üvegekbe, és jól zárjuk le.

Az akác virágait frissen, vagy a fent leírt módon történő szárítás után kocsányairól lefosztjuk. Az akácvirág teája köhögéscsillapító hatású, és csökkenti a gyomorsav túltengést is. A teakeverékekben is alkalmazhatjuk, felsorolt gyógyhatásai mellett kiváló ízjavító tulajdonságával is számolhatunk.

– Kun András –
Öko-völgy Alapítvány