Egészségünk záloga: az emésztés tüze

Admin Életmód, Hírek

Az ájurvéda szerint az emésztés szempontjából a legfontosabb szerepe a tűznek (agni) van.

A tűz lehet:
kiegyensúlyozott: így egyensúlyt tart a testben;
túl erős tűz: túl gyors anyagcsere, erős éhség, súlyvesztés, fejfájás, fekélyek, reflux, gyakori széklet, savas böfögés jelentkezhet ilyenkor. Terápia: az életmód és a táplálkozás figyelése;
lassú, lomha tűz: minden folyamat lassú, sok a nyálka, a felhalmozódás;
rendszertelen, kiegyensúlyozatlan: hasmenéssel, székrekedéssel, farkasétvággyal, böfögéssel, puffadással, szájszárazsággal járhat. Kialakulása összefügg az életstílussal, étkezési szokásokkal (sok levegőnyelés), továbbá nem a testtípusnak megfelelő táplálékok illetve összeférhetetlen ételek fogyasztásával.

Táplálkozás

A helyes táplálkozás az egészségmegőrzés egyik legalapvetőbb eszköze. Az ájurvéda nemcsak a helyes és helytelen étkezési szokásokat határozza meg, de hangsúlyt fektet arra is, hogy mely élelmiszereket érdemes társítani annak érdekében, hogy az elkészített étel a lehető legjobban hasznosulhasson a szervezetünk számára. Ájurvédikus ételtársításról szóló cikkünk itt érhető el.

Gyomor, Agni

Tisztítás

Bár az emésztőrendszer öntisztító, a tisztítás folyamatát néhány egyszerű gyakorlattal is megtámogathatjuk.

A szat-kriják gyakorlata az emésztőrendszer intelligenciájának fenntartására irányul. A belek egészségét a megfelelő tűz biztosítja. Ezért lehet kiváló eredményeket elérni jógagyakorlatokkal, melyek kifinomultan szabályozzák a tüzet.

Szat-kriják (jógikus tisztító technikák):
A kilenc testnyílás tisztítására szolgálnak, amelyek a prána elsődleges ki- és belépési helyei.
A fejtető (kutacs) tisztítása pár csepp szezámolajjal.
Kisujjhegyen mustár- vagy szezámolajat rázogatunk a fülben.
Szemeinkkel tenyérben tartott langyos vízbe pislogunk, vagy rózsapárlatot csepegtetünk a szembe. (Ez egy picit csíphet. Kizárólag a házi készítésű a jó, mert a boltiban tartósítószer van!)
Nyelvtisztítás nyelvkaparóval, olajos szájzubogtatás. (2 perc után köpjük ki!) Menstruáció alatt kurkumás sót használjunk!
Fogínymasszázs:
Hozzávalók: 1 evőkanál mustármagolaj, 2 csipet kurkuma, 1 csipet só.
Fogínyerősítő. Masszírozzuk vele az ínyünket. Vérzékeny ínynél
használjunk szezámolajat. 3 percig öblögessük a szájüregben, majd köpjük ki.
Ezzel kivonjuk az ízületekben tárolt mérgeket és erősítjük az immunrendszert.
Utána öblögessünk langyos vízzel.
Orr mosása.
Trátaka(meditációs gyakorlat) gyertyalángra.
Kapála-bhátí (pránájáma gyakorlat)
Köldökünkbe cseppentsünk egy csepp olajat.
Végbélnyílás olajozása és a kéthavonta elvégzett bhasztí (bélmosás meleg vizes beöntéssel). Lehet kontraindikáció!
Az elme tisztítására nagyon jó hatással van a nevetés és a tapsolás is. Frissít és átmossa a mentális csatornákat. A kapcsolatok ápolása, nőknél a jóízű beszélgetések is a tisztítást, az érzelmek kiventilálását segítik. (Sokan terapeutához járnak helyette.)

Néhány további tipp

Fontos tudni, hogy minden típusú elfojtás, elnyomás gyengíti az agnit (böfögés, szellentés, éhség, szomjúság, vizelés, székelés, ásítás, tüsszentés). Ezen a szinten kell újrakódolni a testünkkel való kapcsolatunkat.

A jógagyakorlatok végzése mellett jótékony hatással lehetnek szervezetünkre a meleg borogatások, a melegítőpalack használata, illetve meleg folyadék fogyasztása bizonyos esetekben.

A saját testre történő ráhangolódás valójában a legfontosabb feladat a jó emésztés kialakításához. A sok ellentmondó információ megszűrését a saját tapasztalatokhoz való visszatérés segíti.

Forrás: jogapont.hu >>
Szerző: Kornhoffer Tünde jógaterapeuta
www.aranycsillag-joga.hu

Képek forrása: sahajawellness.blogspot.com, drraghuramys.wordpress.com