Gomba: Tilos vagy sem?

Admin Hírek, Receptek

Mivel a Krisna-hívők étrendje szinte azonos a klasszikus buddhista étrenddel, amely ismert húsmentes fogásairól, és amely bővelkedik gombás ételekben, az emberek általában azt gondolják, hogy elfogadható a gomba a vegetáriánus étkezésben. De vajon, miért nincsenek gombás receptek a könyveimben? – teszi fel a költői kérdést Kurma das, Krisna-hívő lelkész, vegetáriánus szakács, több nagysikerű vegetáriánus szakácskönyv szerzője.

Ennek az az oka, hogy a régi bhakti-jóga hagyományban, melyet én is képviselek, nem főznek gombát. Egyik Visnu, Krisna vagy Ráma templom konyhája sem fog gombát főzni. Természetéből adódóan nem tartják megfelelőnek a szent ételfelajánlásokhoz.

Igen, egyesek szerint a gomba valóban tápláló, és vannak bhakták, akik néha esznek is. Néha én is eszem, pl. élesztőként… A következő beszélgetés, mely eredetileg az élesztőről szól, világosabbá teszi a dolgot:

Kérdező: Eltűnődtem a receptjeiden. Némelyik élesztőt tartalmaz. Azt kérdeztem, vajon ez felajánlható Krisnának? Azt hittem az élesztő élő organizmus, mint a gomba. Kérlek, bocsásd meg a tudatlanságomat, és segíts, hogy megértsem ezt.

Kurma dasKurma das: Köszönöm leveled. Az élesztő nem része a vaisnava konyhának, mégis készítünk és ajánlunk is Krisnának erjesztett dolgokat, mint például a khamir poori, dosa, idli, jalebi, stb. Ezek mind természetes erjedéssel készülnek élesztővel.

Igen, az élesztő hasonló a gombához, de az alapítónk, Sríla Prabhupáda, nem tiltotta meg, mint a húst, halat, tojást, fokhagymát, hagymát, alkoholt, stb. Amikor megérkezett Indiából megkóstolta a nyugati élesztős kenyeret, de száraznak és ízetlennek találta. Sokkal jobban szerette a friss, meleg csapátit.

Prabhupáda nem evett gombát, és azt ajánlotta nekünk, tanítványainak, hogy mi se együk. A legtöbb bhakta ezért nem fogyasztja, de néhányan igen. Láttam orosz bhaktákat, akik gombát szedtek az erdőben és megfőzték és felajánlották. (Ehhez tudni kell, azt az alapvető vaisnava elvet, hogy mindent a hely, az idő és a körülmények függvényében értékelünk, és Oroszországban egyes vidékeken nagy hagyománya van a gombászásnak, míg más növények az éghajlat miatt nem vagy csak csekély mennyiségben teremnek meg – a szerk.)
Miért is olyan homályos ez a téma?

A következőkben egy levelezést olvashatunk Prabhupáda első tanítványaitól a témában:

Málati devi: „És mi a helyzet a gombával? Mi nem ajánljuk a (templomi) múrtiknak. Franciaországban azonban, a Nouvelle Mayapur Chateau-n (talán Kanti emlékszik még erre), egy nagyon egzotikus, drága gombát, az úgynevezett szarvasgombát találtak a birtokon és a bhakták gondolkodóba estek…”

Kanti devi: „Igen, emlékszem rá, mert én kezdtem gombakrémlevest főzni a bhaktáknak. Olyan sok gombánk volt, hogy csináltunk gombás pizzát, gombás rizst, gomba pakorát. Egy francia bhakta hozta őket ládaszámra az erdőből.

Természetesen a bhakták megkérdezték Sríla Prabhupádát, mielőtt bármit is csináltak volna vele. A gomba vargánya volt (nem szarvasgomba), egy nagyméretű gombafaj, mely az erdőben nőtt ezerszámra. Sríla Prabhupáda mondta, hogy az Úr Caitanya is evett gombát, mikor a Jarikhanda erdőt járta, így hát mi is ehetjük. Akkoriban nem voltak Rádha-Krisna múrtijaink, de a Panca Tattvának felajánlottuk.

A fenti eset egy speciális körülmény volt. Prabhupáda nem akarta, hogy a francia szakácsok kidobják a gombát. Általában azonban a Krisna templomokban nem használják, viszont láthatjuk, hogy nem is volt megtiltva, mint például a hagymafélék. Ha Kanti devinek hozták volna a hagymát ládaszámra a földekről, nem főzte volna meg.

(A gomba esetében a kis mennyiség, a rendszeresség nélkülözése, illetve a cél, hogy az alapanyagot ne dobják ki, amit a természet egy adott közegben ad a hívők számára, egyedivé tette a helyzetet. Hely, idő, körülmény, ezt mérlegelte Sríla Prabhupáda is – a szerk.)

Yamuna devi az egész szakácskönyv kollekciójában mindössze egy vagy két olyan receptet írt, ami gombát tartalmaz. Én a magam részéről nemigen használom, elvégre mégiscsak gomba a gomba, ami nem segíti a tudat felemelését, mint a szattvikus, tiszta, fényes, napos helyen termő zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és más egészséges élelmiszerek. Általában a tudatlanság kötőerejébe tartozó ételek közé sorolják a gombát.

Végül még meg szeretném osztani azt a párbeszédet, egy olvasói levelet kaptam:

Kérdés: A világon tapasztalható éhínség miatt viták folynak, hogy vajon így is alacsonyabb rendű tudatszintre kerül-e az, aki gombát eszik, vagy nem?

Válasz: Véleményem szerint ez két külön téma. Ezt a gomba témát mi házon belül beszéljük meg, de azért megosztottam, hogy bárki elolvashassa. Ha úgy döntünk, hogy nem eszünk gombát, több marad azoknak, akik éheznek. Amúgy meg Krisna bhaktái a legbőkezűbb egészséges és olcsó vagy ingyenes vegetáriánus ételek osztói.

Forrás: Kurma das >>