Maradandó alkotásaink: a szemét és sorsa – Európai Hulladékcsökkentési Hét

Admin Hírek, Öko

Tetszik, nem tetszik, kevesebb hulladék csak akkor lesz, ha valóban kevesebb terméket használunk!

A hulladékok keletkezése egyre nagyobb gond a világban. Az egy főre jutó lakossági hulladék tömege csak Magyarországon 10 évenként megduplázódik, a térfogata pedig megháromszorozódik! Ez nagyon fontos információ, hiszen nem elég kilóra mérni a szemetünket, annak a körfogata jelzi, mekkora helyen vagyunk kénytelenek tárolni.

A Krisna-hívők mindig is igyekeztek példát mutatni abban, hogy ezt a számot ne tetézzük, hanem inkább csökkentsük.

Amit már ma megtehetsz a hulladék csökkentése céljából
Kevesebb input, kisebb output. A hulladékcsökkentés legjobb eszköze a MEGELŐZÉS, ha eleve nem vásároltok vagy gyártotok szemetet, olyan termékeket, amelyek önmagukban silány minőségűek, vagy csomagolásuk termel hulladékot! Ez a TUDATOS magatartás Földünk védelmében természetes kell, hogy legyen.

Hogyan lehet csökkenteni a keletkező szemét mennyiségét?

  1. Mindig válasszuk a helyi terméket, lehetőleg csomagolás nélkül!
  1. Ha ez nem lehetséges valamiért, pl. mert egzotikus termékre van szükségünk a hétvégi családi vendéglátáshoz, akkor a legalacsonyabb feldolgozottsági szintű anyagokat válasszuk, a legkevesebb csomagolás és szállítás mellett döntsünk.
  1. Ha valamiért ez sem sikerülne, akkor az egyszerűbb, nagyobb kiszerelésű és/vagy lebomló csomagolású termékeket érdemes választani, ez fel van tüntetve a termék csomagolásán.
  1. Ha mégis keletkezik hulladék a háztartásban, akkor VÁLOGASSUK KI a hulladékból azt, amit otthon hasznosíthatunk, mert nagyon sok szemétnek tűnő tárgy valójában nem szükséges, hogy hulladékká váljon. Ehhez a legszerencsésebb, ha eleve külön, szelektíven gyűjtjük a szemetet.
Szemét-válogató hivatású fiatalok és gyerekek

Szemét-válogató hivatású fiatalok és gyerekek

Mit válasszunk külön a kommunális hulladéktól?

–           komposztálható szerves anyagokat,

–           konyhai hulladékokat,

–           papírt, kartont,

–           fát, hamut – csak kevesen tudják, ez milyen jó súrolószer például…

–           természetes anyagú textíliákat.

Ezeket nem érdemes a kukákba dobni, újrahasznosíthatók.

  1. Nagyobb méretű tárgyakat (pl. bútorokat, fóliasátrat, szárítót, stb.) NE RAKJUNK A KUKÁKBA, hanem tároljuk, és az évenként legalább egyszer rendezett lomtalanításkor tegyük ki a háztartásból. Szintén nem a konténerbe való az építési törmelék, amelyet külön megrendelt tárolóval lehet eljuttatni a lerakóra – ez törvényi előírás.
  1. A megmaradt hulladékot is válogatva gyűjtsük. Ez jó a Földünknek és jó nekünk. Értékes másodnyersanyagok vannak még benne, amit a településeken lévő szelektív konténerekbe vihettek. Ilyen a FÉM, a PET műanyag palack, a TetraPak doboz (tej, gyümölcslé), az ÜVEG. A maradék az úgynevezett vegyes háztartási hulladék. Ez való a kukákba, semmi más. Máris kisebb a mérete, és lehet, hogy így kevesebb kuka is elegendő!
  1. A következő lehetőség, hogy a már létrejött hulladék méretét, TÉRFOGATÁT CSÖKKENTITEK. Az elszállítandó és lerakókra kerülő hulladék nagy része az üregeket kitöltő levegő. Ezt minél jobban ki kell préselni a flakonokból, csomagolóanyagokból, és a gyűjtőzsákból. Ez fogja csökkenteni a méretét a hulladékhegynek, ami napjainkban már óriási problémát jelent.

Fontos tudnunk még a hulladékcsökkentésről: VESZÉLYES HULLADÉKOT SOHA NE DOBJATOK A SZEMÉTBE! Ilyen hulladékokat külön kell elhelyezni speciális lerakókon. Ide tartoznak: a szárazelemek, akkumulátorok, olajos rongyok, fáradt olajok, festékes dobozok, növényvédő szerek és gyógyszerek, néhány agresszív házi oldószer maradéka, elektronikai hulladékok, reméljük efféle hulladékok csak ritkán keletkeznek nálatok is. Hiszen nem szükséges mindig mindenből a legújabbat megvenned és lecserélned a régit egy jobbra. A hulladékcsökkentés a megelégedéssel, az elégséges elvével kezdődik életünkben. Ha az elménk, a lelkünk elégedett, onnan tudhatjuk, hogy nem akarjuk folyton újabb és újabb tárgyak megszerzésével kielégíteni anyagi vágyainkat. Lelkünket lelki élményekkel, mantrázással, énekléssel és tiszta, vegetáriánus, míg testünket Istennek felajánlott egyszerű ételek fogyasztásával táplálhatjuk.

Mi az Európai Hulladékcsökkentési Hét?

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. Magyarországon az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) látja el a nemzeti koordinátori feladatot.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét térhódítása Európában

2009-ben indult útjára a kezdeményezés, amely a negyedik alkalommal, 2012-ben ért el igazán kiugró eredményt. Abban az évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden tekintetben rekordévnek számított: november 17-25. között több akcióval, jóval több résztvevő csatlakozott a kezdeményezéshez, mint a korábbi években.

2012-ben 27 országban 10 793 akció valósult meg. Azóta ezek az akciószámok tovább növekedtek. 2013-ban a számuk már meghaladta a 12000-et.

Forrás >>