Gyógyíthatunk tudatmódosító szerekkel?

Admin Filozófia, Hírek

Rendre felmerül a kérdés, hogy vajon a tudatmódosító szerek használhatóak-e a gyógyításban. Tényleg segíthetnek ezek a szerek például a különböző mentális problémák gyógyításában? Egy nemrégiben megjelent tanulmány foglalkozik az LSD esetleges jótékony hatásival, melynek hatására egyértelmű volt, hogy megkérdezzük a különböző vallások tanítóit, hogy ők vajon mit szólnak mindehhez, miként viszonyul a vallásuk a különböző tudatmódosító szerek használatához, akár a gyógyítás, akár más tekintetben.

A konkrét kérdésünk így hangzott: Mi a véleménye arról, hogy mentális és lelki betegségek kezelésében különböző a tudatmódosító-szereket használnának/használnak fel, próbálnak ki? – írja Rába Géza szerkesztő a 24.hu Isten tudja rovatában.

India ősi gyógyászata, az ájurvéda – mely szintén a Védák bölcs könyveinek részét képezi – az egészségmegőrzésre helyezi a fő hangsúlyt. Az emberi szervezetet egy bonyolult, mégis logikus egységként kezeli, mely akkor funkcionál harmonikusan, amikor minden területe egyensúlyban van.

A betegségek gyógyításakor az okok felkutatására összpontosít és számos jó tanáccsal szolgál arra vonatkozóan is, mi a teendő mentális, lelki panaszok esetén. Ha a Védákhoz fordulunk ez ügyben, hamar rábukkanunk, hogy amikor az ember tévesen az anyagi testével, a testéhez kapcsolódó megjelölésekkel azonosítja önmagát, bizony hamar zavar lesz rajta úrrá. A zavar abból ered, hogy a lélek eredendő helyzete Isten szerető szolgálata, s amíg ez hiányzik az ember életéből, addig csak vergődő, partra vetett halként próbál a számára idegen környezetben életben maradni. Ilyenkor a szenvedély (radzsasz), a tudatlanság (tamasz) és a jóság (szattva) ún. kötőerői kerekednek felül rajta, rángatják őt, mint egy marionett bábut, befolyásolják az elméjét, a tudatát, így döntéseit is. A Bhagavad-gítá 14. fejezetének leírása szerint a mentális zavar oka a tamasz túlsúlya.

Az embernek azonban megadatott az a különleges intelligencia, amivel képes átvenni az irányítást önmaga felett azáltal, hogy a jóság, vagy tiszta jóság kötőerejébe tartozó tetteket végez. Az ájurvéda azt tanácsolja, hogy életmódját, táplálkozását és az alkalmazott gyógymódokat is alakítsa ennek megfelelően, például keljen korán, meditáljon (pl. mantrameditáció), olvasson szent irodalmat, fogyasszon erőszakmentes ételeket, egyszóval tudatosan válogassa meg, mivel kerül kapcsolatba. A gyógymódok közül pedig válassza Isten nagyszerű teremtéséből a gyógynövényeket.
Ha hiszünk Istennek, akkor nincs szükség sem LSD-re, sem más tudatmódosító szerre ahhoz, hogy boldogan élhessünk.

Gandharviká Préma déví dászí
vaisnava (Krisna-hívő) lelkész

Más vallási képviselők válaszai a kérdésben >>

Megjelent az Isten tudja… – emberi kérdések, vallási válaszok című könyv!

A könyvesboltokban és az interneten is megvásárolható az Isten tudja… – emberi kérdések, vallási válaszok című könyv, amelyben a 24.hu Isten tudja rovatának legizgalmasabb írásai kaptak helyett szerkesztett formában, szószedettel, névmutatóval és a válaszadók életrajzaival kiegészítve. Hat tematikus fejezetbe rendezve kerültek megjelenésre a cikksorozat legjobb írásai. A különböző vallások tanítóinak válaszai így bármikor levehetőek a könyvespolcról is. Keresse a könyvesboltokban, vagy a Nők Lapja Könyvklub webáruházában!