Húsvéti ételosztás a Blahán – támogatás a szünidőre

Admin Ételosztás, Hírek

A Krisna-tudatú hívők a tavaszi szünetre való tekintettel nagyszabású segélyakciót tartanak 2016. március 28-án, Húsvét hétfőn 11 órakor, a Blaha Lujza téren. A megmozdulás különlegessége, hogy az akcióhoz teológus és jóga szakos hallgatók is csatlakoznak.

Így telt – beszámoló fotók >>

Az év első nagyszabású ételosztását Húsvétkor tartják a Krisna-hívők. Ez alkalommal is 1600 adag meleg étellel és több tonna tartós élelemmel várják a nehéz sorsú embereket a megszokott Blaha Lujza téri helyszínen. Az ünnepi megmozdulásokat azért övezi nagy népszerűség, mert a szervezők szándékosan az iskolai szünidőre, vagy hosszú hétvégékre tervezik azokat, hiszen a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű családok gyermekeinek étkeztetése ilyenkor még szűkösebb.

A gyermekétkeztetés újraszabályozásával az idei évtől a hátrányos helyzetű és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek részére a szünidő alatt az önkormányzatok kötelessége a napi főétkezés ingyenes biztosítása. Léteznek ugyanakkor olyan gyermekek, akik nem tartoznak a törvény által meghatározott kritériumok egyikébe sem (mert a szülő se nem álláskereső, se nem alacsony iskolai végzettségű), így nem jogosultak a kedvezmény igénybevételére, ellátásuk, életszínvonaluk azonban semmivel sem jobb hátrányos helyzetű társaikénál. A Blaha Lujza téri ellátás ezen gyermekek étkezését igyekszik támogatni, kiegészíteni.

Húsvét, ételosztás

A tervek szerint a húsvéti osztáson húszféle élelmiszer köztük néhány krisna-völgyi termelésű biotermék (graham liszt, cukor, édességek, konzervek, kefir, sajtkrém, margarin, datolya, rizs, alma, banán), a gyerekeknek pedig húsvéti finomságok, Stühmer csokoládék, csokinyalóka, ropi, rágcsálnivaló, keksz és szőlőcukor, és ízletes meleg étel kerül majd kiosztásra. A menü: Lencsefőzelék, friss kenyér, epres indiai darapuding és gyógytea. A program önkéntesei nagy erőkkel dolgoznak a színvonalas kínálat előteremtésén. Ez komoly anyagi bázist, infrastruktúrát, személyi feltételeket és élelmiszerkészletet igényel. Az elmúlt években igen nagy segítséget jelentett ezek megvalósulásában a lakosság készséges hozzájárulása. Szép számmal kapott adományokat a szervezet magánszemélyektől és kisebb-nagyobb cégektől is, de említésre méltó a Magyar Élelmiszerbank kiemelkedő támogatása, ezúttal 16 raklap adománnyal segítik az akció megvalósulását.

Az ételosztás 11 órakor kezdődik, a karszalagokat fél 9-től osztják az érkezőknek, a szervezők ezzel kívánják megelőzni a hajnaltól kezdődő, felesleges sorban állást. Az osztás két pultsoron pedig kifejezetten gyorsan zajlik majd. 

A rászoruló családoknak és kisnyugdíjasoknak az is segítséget jelenthet, hogy a programon jelen lesz a Magyar Máltai Szeretetszolgálat mozgó orvosi rendelője!

A húsvéti ételosztásban a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola számos hallgatója is önkénteskedik. Az Óbudán működő intézmény vaisnava jógamester és teológus szakirányon nyújt államilag akkreditált képzést. A vaisnava filozófia részét képezi a szociális érzékenység, a lelki gondozói gyakorlat, amely az embertársainknak nyújtott segítő tevékenységekben nyilvánul meg. A szegényélelmezés jó lehetőség erre, így a hallgatók, csatlakozva ehhez a nemes kezdeményezéshez, gyakorlatba ültethetik tanulmányaik szellemiségét.

Természetesen a rászorulók az év többi napján is számíthatnak támogatásra, hiszen az Ételt az Életért Program munkatársai a főváros 4 pontján, illetve vidéki kirendeltségeiken hétfőtől péntekig, egyes pontokon keddtől szombatig, ebédidőben osztanak meleg ételt. Az év során mintegy félmillió tál meleg ebéd és 60 tonna tartós élelem kerül a nélkülöző családok asztalára.