Kashmir dum alu – Gazdag töltött burgonya kashmiri módra

Admin Hírek, Receptek, Zöldséges főételek, sabjik

Ha a tél végéhez közeledvén meguntad a szokványos és nehéz burgonyás, tepsis vagy zsíros-tésztás ételeket, akkor egy igazi indiai csemegét ajánlunk most figyelmedbe. Vigyázat – először be kell térned a fűszereshez!

Hozzávalók:
15 szem nagyobb burgonya
ghí (tisztított vaj) vagy növényi olaj a sütéshez
100 g tehéntúró vagy összemorzsolt házisajt
10 kesudió vagy pucolt mandula
kevés mazsola
1 zöldpaprika
1 kávéskanál só
4 paradicsom
2 szegfűszeg
egy 1.5 cm-es fahéjrúd
2-3 szem kardamom
3 evőkanál tejszín
3 evőkanál ghí vagy növényi olaj
1/2 kávéskanál só
1/3 kávéskanál hing (vagy hagyma)
2 csípős zöldpaprika
egy 2.5 cm-es darab gyömbér
1/2 kávéskanál kurkuma
1 kanál római kömény – egész
2 kávéskanál só
1-2 szárított erőspaprika

kashmiri burgonya

A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, és egy hegyes késsel megszurkáljuk, majd bő ghíben vagy olajban megsütjük. Egy kiskanállal üreget vájunk bele, a kikapart részt összetörjük és félretesszük.
A töltelékhez a kesudiót vagy mandulát durvára, a mazsolát finomra vágjuk, összekeverjük a túróval, a zöldpaprikával és a sóval, beletöltjük a kivájt üregbe, majd az összetört burgonyával lefedjük.

A dum alu, vagy angolosan dum aloo speciális szósszal tálalandó. A hinget (hagyma helyett, de hagyma is megteszi), a 2 csípős zöldpaprikát, a gyömbért, a kurkumát, a sót és a szárított paprikát kevés víz segítségével pépesre turmixoljuk, majd 3 evőkanál ghíben addig sütjük, míg különválik (3-4 perc). Beleszórjuk a szegfűszeget, a fahéjat és a kardamomot, római köményt és még 1 percig pirítjuk. Beleöntjük az összeturmixolt vagy legalább összezúzott paradicsomot és a tejszínt, sózzuk, cukrozzuk,  a fűszeres szószt felforraljuk, majd közepes lángon 10 percig főzzük. A burgonyákat a fűszeres szósszal szervírozzuk, tálaláskor zöldpetrezselyemmel dekorálhatjuk.