Március 21.: Filmbemutató a Víz Világnapja alkalmából – tarts velünk!

Admin Hírek, Öko

Tudtad, hogy Indiában ellopták az egyik legszentebb folyót, s a medrében ma már csak szennyvíz csobog? Tudtad, hogy emiatt a gyerekek 23%-a szenved és hal meg arzén- és ólommérgezésben, és egyéb vízszennyezettséghez kötődő betegségekben? És azt tudtad, hogy ehhez az ökológiai katasztrófához a tudtodon kívül Te is hozzájárulsz? Danka Krisztina “Az ellopott folyó” nyomában című oknyomozó dokumentumfilmje rámutat, hogy a globalizált világunban ma már tényleg ‘senki sem különálló sziget’, mindennapi szokásainkkal, választásainkkal tőlünk sok ezer kilometerre élők sorsát is befolyásolhatjuk.. 

A film főszereplője, a 22 éves Sataksi, egy indiai családból származó, ám az Egyesült Államokban nevelkedett leány visszatér szülőföldjére, hogy elmélyítse a hagyományos indiai táncokról szerzett tudását. Feladatul kapja, hogy táncelőadásában személyesítse meg a Jamuna folyó istennőjét, Jamuná dévít. Szerepére készülve döbbenten szembesül azzal, hogy az egykor szent folyó szennyezetté vált, s többé már nem kezelik istennőként.

A helybéliekkel találkozva azt is megtudja, hogy a termés tönkrement, a tehenek haldokolnak, az emberek pedig megbetegszenek, ha a Jamunával érintkeznek. Az itt élők emberemlékezet óta az édesanyjuknak tekintették a folyót, amely életet és áldást ad – most pedig betegséget és halált oszt. Hogyan lehetséges ez? Hová tűnk a Jamuna szent vize?

Sataksi és a falubeli lányok egy fiatal idegenvezetőhöz csatlakozva elindulnak, hogy választ találjanak a kérdésükre. Bejárják Vrindávana városát, majd követik a folyó felső folyását Delhiig és tovább északra, egészen a Himalajáig. Rá kell ébredniük, hogy a probléma sokkal súlyosabb, mint eredetileg gondolták: a világ egyik legnagyobb ökológiai katasztrófája a szemük láttára bontakozik ki. 

A fiatalok Delhibe utaznak, hogy megtudják, mit tesz a kormányzat a probléma megoldása érdekében. Csalódottan veszik tudomásul, hogy nincs politikai szándék a helyzet megváltoztatására, így összetörtve térnek haza. A lányok az ősi indiai eposzból, a Mahábháratából merítenek erőt, amely szerint “aki az Igazság és az igaztalanság harcában pártatlan marad, az az igaztalanság oldalára áll” – így ismét akcióba lendülnek.

Csatlakoznak a “Mentsük meg a Jamunát!” mozgalomhoz, emberek tízezreit arra inspirálva, hogy álljanak ki jogaikért és hallassák hangjukat. Vajon sikerrel járnak?

Még nem tudható. Egy dolog bizonyos: bár Jamuná déví, India folyó-istennője még rabságban van, áldásait máris érezni lehet ebben a ritka történelmi pillanatban, amikor a legkisebbek és leggyengébbek kapnak felhatalmazást, amikor a különböző csoportok között elhallgatnak az évszázados viták és előítéletek a közös cél érdekében. A Jamuna ügyében a legkülönbözőbb vallási csoportok sorakoznak fel: hinduk, muszlimok, szikhek és agnosztikusok; valamennyi korosztály, különböző társadalmi csoportokhoz és nemzetiségekhez tartozó emberek dolgoznak egységben azért, hogy tiszteletet szerezzenek a természetnek és minden élőlénynek!

Yamuna devi

Magyarországi díszbemutató

Az ellopott folyó nyomában című film bejutott a Delhi Filmfesztiválra, a legjobb környezetvédelmi témát feldolgozó dokumentumfilmek közé. A film szakmai előadásokkal egybekötött magyarországi bemutatójára a Víz Világnapja alkalmából március 21-én, hétfőn 19 órától a Toldi Moziban kerül sor.

Toldi Mozi (Bp. V. Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

2016. március 21. 19 óra
A film hossza:
 83 perc
Jegyek korlátozott számban a helyszínen vagy elővételben kaphatóak >>

A bemutató utáni szakmai fórum résztvevői:
Dr. Danka Krisztina (a film rendezője)
Dr. Hajósy Adrienne (MTA Szigetközi Munkacsoport, geofizikus mérnök)
Pőcze Vilmos (Krisna-völgy, környezetgazdálkodási igazgató)
A szakmai fórum szervezője a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége

Jamuna plakát