Köszöntjük az első Jógarádzsát!

Admin Életmód, Hírek, Oktatás

Jógázni jó! Jógázni lassan már divat! A jóga azonban több, mint testgyakorlat! A jóga a test és a lélek sok ezer éves, komplex tudománya. Időtlen filozófiája és gyakorlatai révén valamennyi kor emberét képes támogatni a harmónia, az egészség a boldogság elérésében, feltéve, ha egy megfelelően képzett, hiteles oktatótól kap útmutatást a gyakorló. Ennek az országhatárokat nem ismerő tudománynak itthon is vannak magas szintű művelői és oktatói, s az ő tevékenységük elismerésére indult egy csodálatos kezdeményezés, a Jógarádzsa Kiválósági Díj Jógaoktatóknak (www.jogaradzsa.hu), amelynek első ünnepélyes átadására 2016. május 8-án került sor a Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján, a budapesti Akvárium Klubban.

Jogaradzsa-logo-mini

A keleti kultúra és a hazai jógaoktatás egyik jeles képviselője, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (www.bhf.hu) által alapított, évente kiosztásra kerülő, 1000 eurós díjra olyan magyar jógaoktatókat lehetett nevezni, akik hitelesen közvetítik e sok ezer éves múltra visszatekintő tudomány gyakorlatait és értékeit, és nemcsak a testgyakorlatok átadásában emelkednek ki, hanem a jógatermek falain kívül, hétköznapi életükben is megvalósítják a jóga örökérvényű elveit.

A magyar jógagyakorló közösség által ajánlott oktatók közül az alapító Főiskola Alkalmazott és Elméleti Jógatudomány Tanszékének tanáraiból álló szakmai bizottság az alábbi öt, különböző tradícióhoz, stílushoz tartozó szakembert választotta ki és kérte fel a jelölés elfogadására:

  • Bertók Varga Viktória, hatha jóga oktató (Székesfehérvár)
  • Földiné Irtl Melinda, Iyengar- és buddhista megközelítésű rádzsa jóga oktató (Budapest)
  • Kornhoffer Tünde, modern női jóga és himalájai jóga oktató (Budapest)
  • Szabó Ágnes Szítá, Sivananda oktató (Budapest)
  • Varga Judit, vinyasa flow oktató (Budapest)

foldesine-irtl-melinda_A magyar jógás közösség által, 2016. 05. 04-ig leadott internetes szavazatok alapján a „Jógarádzsa” címet és az 1000 eurós pénzdíjat – idén első alkalommal – Földiné Irtl Melinda, budapesti Rádzsa jóga és Iyengar oktató nyerte el.

Melinda kislányként találkozott a jógával, majd később a Tan Kapuja Buddhista Főiskola buddhista tanító, jógaoktató szakán végezte tanulmányait. 2000 óta tanít jógát – jelenleg a Főiskolán és India Magyarországi Nagykövetségén tart gyakorlati órákat, illetve jógafilozófiai előadásokat. Oktatói életútját folyamatos tanulás, szakmai és egyéni fejlődés mellett a mások jólétéért való fáradozás jellemzi. Munkájában a kezdetektől megjelenik az önzetlen szolgálat: rendszeresen tart ingyenes foglalkozásokat szociálisan rászoruló csoportok részére, tanítványai számára minden időben elérhető, kérésre gyakran ad jógikus életvezetési, egyéni gyakorlási útmutatókat. Az indiai kultúra és a hagyomány iránti hálájából és elköteleződéséből kifolyólag  évek óta rendszeresen végez önkéntes munkákat (cikk írás, szerkesztés, rendezvények, bemutatók). Jelenleg egy különlegesen rászoruló célcsoport számára dolgoz ki jóga-gyakorlati protokollt, mely remélhetőleg sok érintett ember testi és lelki egészségét fogja szolgálni.

A Tradicionális Jógaiskolák Fesztiválján (www.yogafest.hu) megtartott ünnepélyes díjkiosztón Dr. Banyár Magdolna, a díjat alapító Főiskola rektora elmondta, hogy a Jógarádzsa Kiválósági Díj életre hívásának fő célja az volt, hogy ráirányítsa a figyelmet a jóga eredeti jelentésére és gyakorlatára, arra, hogy az nem csupán egy különlegesen egészséges testmozgás, hanem olyan spirituális út is, amely elvezethet a legmagasabb szintű önmegvalósításhoz, és azon keresztül az egyéni és a társadalmi békéhez. Azt is kihangsúlyozta, hogy szakmai szempontból az öt jelölt bármelyike joggal megkaphatta volna az elismerést, de végül a magyar jógagyakorlók közössége döntötte el szavazataival, hogy Földiné Irtl Melinda kapja meg azt. A jógás társadalmat pedig valóban megmozgatta a díj, hiszen annak hivatalos honlapját közel 15 ezren látogatták meg.