Milyen jogai vannak egy 77-szeres gyilkosnak?

Admin Filozófia, Hírek

Jogosan méltatlankodik és hivatkozik az emberi jogaira egy 77-szeres gyilkos? Vannak, vagy lehetnek egyáltalán jogai egy ilyen kegyetlenséget elkövető embernek? Milyen büntetést ad Isten ezért a szörnyű cselekedetért és mi jár a vallások szerint érte? Meg kell bocsátani, vagy annak is van valamilyen feltétele? – a 24.hu Isten tudja rovatának heti kérdése.

Folyamatosan arról cikkeznek a híroldalak, hogy a 77 embert megölő norvég Breivik a börtönbüntetésének megkezdése óta több alkalommal is panaszt nyújtott be a vele szembeni bánásmód miatt. Panaszkodott azért, mert egyedül tartják fogva, nincsen társasága, felemelte szavát azért is, mert nélkülöznie kellett a barátnőjét is, de a norvég állam is fellebbezett a közelmúltban a tömeggyilkos javára szóló, a börtönbüntetésének szigorát enyhítő bírósági döntés ellen. Kíváncsiak voltunk, vajon a vallások tanítói mit gondolnak a kérdésről, milyen büntetés járna szerintük Breiviknek.

breivik

A konkrét kérdésünk így hangzott: Az Ön vallása szerint milyen büntetés járhat egy 77-szeres gyilkosnak?

Az efféle “démonok” számára a védikus írások a halálbüntetést javasolják. Egy 77-szeres gyilkos esetében, aki előre megfontolt szándékkal ölt és a megbánás legkisebb jelét sem mutatja, nem beszélhetünk a megjavulás tényéről. Elképzelhető egyfajta türelmi idő, ami belátásra adhat lehetőséget, de aki nyilatkozataiban nyilvánvalóvá teszi, hogy akár meg is ismételné tettét, az közveszélyes. A többi élőlényt meg kell óvni tőle.

A karma törvényei szerint egy személy a tettével azonos súlyú büntetést fog elszenvedni ebben, vagy a következő életeiben. Bűne szerint egy rendkívül kedvezőtlen születést ér majd el. A kiszabott büntetés igazából egy lehetőség számára, ami szépen lassan elkezdi oldani az általa megtermelt negatív karmát.
Breivik pere fontos kérdést feszeget: Milyen alapvető jogai vannak egy mások jogait eltipró embernek? Egy fogvatartott bűnözőt is megilletik azok a jogok, amik minden más élőlényt, ez fontos. De nem illethetik meg jogok más élőlények kárára!
A méltóság címén a kényelmes élethez való jog rendkívül torz formát ölt ma társadalmunkban. Gondoljunk csak az Európában és USA-ban kolosszális méreteket öltő abortuszra vagy az állatkínzások esetén kiszabott nevetséges, pár hónapos büntetésekre. Ugyancsak rendkívül torz képet mutat, hogy egy elvetemült tömeggyilkost azok az adófizetők tartanak fenn adójukból, akiknek megölte a gyermekét. Televízióval, őrizettel, könyvtárral…

Ha ennyire ragaszkodunk az élőlények jogaihoz, védelméhez és az erőszakmentességhez, akkor hogyan lehetséges, hogy a húsfogyasztás még nem tiltott ezekben a megengedő jogrendszerű országokban? A védikus írások szerint minden élőlénynek megvan az élethez való joga, de Breivik esetében az élethez való jog kényelemhez való joggá alakult és más családok sérelmére valósul meg…

Fekete-Fodor Kata
vaisnava (Krisna-hívő) teológus

Más vallási képviselők válaszai a kérdésre >>