Programok a Jóga Világnapján – hogyan kapcsolódhatsz?

Admin Életmód, Hírek, Oktatás

Jóga világnapi fesztivál a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán, június 21-én és jóga-hétvége június 17-19-ig.

Az év leghosszabb napján, június 21-én második alkalommal ünneplik a Jóga Világnapját, amelyhez kapcsolódóan június 17-19. között országszerte számos helyen tartanak rendezvényeket, jógát népszerűsítő akciókat.

A hazai jógaoktatás egyik jeles képviselője, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola (www.bhf.hu) a Világnap délutánján egy különleges programokat kínáló fesztivállal várja az érdeklődőket, és a fejlődni vágyókat.

Jógamajális

A Jóganap története
A Nemzetközi Jóganap létrehozására Narendra Modi, India miniszterelnöke tett javaslatot, 2014. szeptember 27-én New Yorkban az ENSZ-nél tartott, klíma-változásról szóló beszéde során. Előadásában a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a jóga India ősi hagyományának egy felbecsülhetetlen értéke, amely „megtestesíti a szellem és a test, a gondolkodás és cselekvés, az önmérséklet és kiteljesedés egységét, az ember és természet harmóniáját, az egészség és jóllét holisztikus megközelítését.”, továbbá kiemelte, hogy a jóga nem a gyakorlásról szól, hanem arról, hogy felfedezzük önmagunk, a világ és a természet egységét. A téma értékességét jelzi, hogy kezdeményezés rendkívüli fogadtatásban részesült. A világszervezet történetében ez volt a legtöbb nemzet által támogatott közgyűlési határozati javaslat, amelyről az ENSZ Közgyűlése rekord gyorsasággal és mindaddig szinte soha nem látott egyetértéssel döntött, így 2014. december 11-én június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította.A Világnap életre hívása is jelzi a jóga világszerte egyre növekvő ismertségét, népszerűségét. Ma már nem csak hogy elfogadott dolog jógázni, hanem egyfajta divat is, amelyhez kortól, nemtől, iskolázottságtól, stb. függetlenül bárki csatlakozhat. A jóga világhódító karrierjének emelkedésével párhuzamosan azonban sajnálatos tendenciaként jelenik meg az oktatás során a tradicionális értékek és a hiteles hagyományok háttérbe szorulása, és az üzleti szempontok egyre hangsúlyosabb térhódítása.

A Jóga Világnapjához kapcsolódóan a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola oktatóinak, tanárainak kiemelt törekvése, hogy ráirányítsák a figyelmet a jóga eredeti jelentésére és gyakorlatára, arra, hogy az nem csupán egy különlegesen egészséges testmozgás, hanem olyan spirituális út is, amely elvezethet a legmagasabb szintű önmegvalósításhoz, és – a tudatosság fejlesztése és egy tiszta életstílus gyakorlása révén – az egyéni és a társadalmi békéhez is. A fesztiválnak nem titkolt célja az is, hogy lehetőséget biztosítson a Főiskolán végzett oktatóknak a találkozásra, szakmai konzultációra, és a baráti eszmecserére.

A Világnap létrehozását kezdeményező javaslata elfogadását követően mondott beszédében Narendra Modi hangsúlyozta: „Számtalan ember szerte a világban élete szerves részeként gyakorolja a jógát. Gratulálok nekik! Ez az, ami inspirálni fog másokat is. A jógának megvan az ereje ahhoz, hogy az emberiséget összekovácsolja, hiszen gyönyörűen egyesíti a dzsányát (tudást), a karmát (cselekvést) és a bhaktit (odaadást).”

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola sok éve elhivatott e célok megvalósulásában, abban, hogy a jóga gyakorlásával, filozófiájával és életmódjával kapcsolatos ismereteket minél szélesebb körben terjessze, és mindenki számára elérhetővé tegye ezt a sok ezer éves, komplex tudományt, amely valamennyi kor emberét képes támogatni a harmónia, az egészség és a boldogság elérésében. E cél megvalósulása érdekében a Főiskola – folyamatosan induló nyilvános tanfolyamai, workshopjai mellett – Európában egyedülálló módon, 3 éves képzésben, eurokonform kétnyelvű, államilag akkreditált BA diplomát adó vaisnava jógamester képzést működtet.

(A Főiskola szeptemberben induló képzéseiről és az aktuális felvételi lehetőségekről az alábbi linken olvashatnak: http://bhf.hu/hu/hirek/felveteli-a-201617-es-tanevre)

joga5

A Jóga Világnapja
A Főiskola családbarát programjaival, színvonalas szakmai előadásaival és persze közös gyakorlással vár mindenkit június 21-én, a Jóga Világnapján. A fesztivál részletes programjáról az alábbi linken tájékozódhatnak: http://bhf.hu/hu/esemenyek/egyeb-rendezvenyek-esemenyek

A június 21-i Világnaphoz kapcsolódóan, az eseményt megelőző hétvégén kerül megrendezésre a Duna-Gangesz Fesztivál. Az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége szervezésében megvalósuló esemény sorozat az ország több pontján, Nagykanizsától, a fővároson át egészen Debrecenig színes programokkal vár mindenkit, aki szívesen hall India kultúrájáról és filozófiájáról, a jóga, az Ájurvéda, az indiai táncok és zenék és az egészség tükrében. A rendezvényen, több helyszínen Krisna-hívők is részt vesznek természetesen, zenei, kulturális és gasztronómiai programelemekkel. Június 17. és 19. között. www.indianembassy.hu

Ugyanezen a hétvégén a Napforduló Jógafesztiválon is részt vesz jógás programokkal a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola.

Jóga Nap – Eger
Nem csak Budapesten vidéken is lesznek jógás programok, Egerben ingyenes jógafoglalkozással várják az érdeklődőket az Érsekkerti tónál.

Nemzetközi Jóga Nap - Eger

(Forrás: http://www.jogapont.hu/cikk/0000000339/joga-vilagnap-hamarosan/#.V1aJkrFJnIU,  http://www.jogapont.hu/cikk/0000000378/joga-vilagnap-igen/#.V1aKhPmLTIU)

 

 

Templom kert

Előadó sátor

Templom –

Praszádam terem

16.00

Vendégek érkezése, fogadása

 

 

16.30 – 16.45

 

 

 

 

 

 

 

Családi programok: játékok, vegetáriánus ételkóstoló, henna-festés, jóga eszköz-vásár, és még sok érdekesség

Köszöntő: Dr. Banyár Magdolna (Maharáni dévi dászi)

 

16. 45 – 17.30

A szúrja namaszkárától a lelki tökéletességig,  avagy A jógában való fejlődés folyamata a Bhagavad Gítá tanításai szerint

Előadó: Tasi István

(Isvara-Krisna Dász)

17-00 – 18.30: Hatha jóga Medvegy Gergővel

17.30 – 18.15

Jóga – a tökéletes boldogság útja

Előadó: Dr. Tóth-Soma László (Gaura-Krisna dász)

 

18.15 – 18.45

A Főiskolán végzett jógaoktatók szakmai előrehaladását támogató szakmai értékelési rendszer terveinek bemutatása

 

19.00 – 20.00

Mantrameditációs koncert a Bhaktivedanta Bhadzsan-csapat vezetésével

19.00 – 20.30

Hatha jóga – Karuna Sindhu dévi dászi