Természetvédelem a télutón – madárodúk kihelyezése

Admin Hírek, Öko

A februári napfény már egyre erősebb, és felolvasztja a roppanósra fagyott hótakarót. Az állandó madarak etetését lassan el lehet hagyni, mert a felmelegedő fakérgeken, ágzugokban, falrésekben megjelennek az első pókok, legyek és ezekből elegendő élelemhez jutnak a rovarevők, míg a hó alól feltáruló gyommagvak a magevőket szolgálják ki. Akik a ház köré szeretnének csalogatni énekes madarakat, azoknak a következő teendője az etetés után a fészkelőhely biztosítása. A rigóknak, vörösbegyeknek, poszátáknak ideális néhány vadrózsa, kökény, galagonya bokor alkotta nyíratlan sövény, az odúlakóknak viszont, ha nincs elég idős fa a területen, akkor érdemes kihelyezni néhány mesterséges költőládát.

madáretetés, Krisna-völgy

Négy különböző méret gyakori, amelyeket készen is lehet kapni, vagy otthon sem ördöngősség elkészíteni. Az “A” típusú odú 28 mm bebújónyílású, és a kékcinegék, barátcinegék számára jelent menedéket, ha egy fatörzsre helyezzük 2-3 m magasan, lehetőleg déli irányba nézve.

A “B” típusú odú 32 mm-es nyílású és a széncinegék, a mezei és házi verebek, csuszkák, nyaktekercsek, légykapók kedvelik különösen. Télen gyakran laknak benne mogyorós pelék vagy denevérek, nyáron pedig figyelni kell, mert előfordul, hogy darazsak vagy lódarazsak költöznek bele. Ha van elég odúnk a madarak számára, akkor a darazsak jelenléte sem probléma, mivel ők is rengeteg rovart szednek össze a kertben, viszont ne nagyon háborgassuk őket a fagyokig, mert elég haragosak. A hidegebb napokon fullánkmentesen ki lehet költöztetni őket, mert olyankor lelassulnak.

madáretetés, Krisna-völgy

A harmadik odútípus (“C”) a résekben, épületzugokban költő madarak számára ad lehetőséget. Ez inkább láda, amely nagy méretű, téglalap alakú röpnyílással rendelkezik (ezért nyitott odúnak is nevezik). Ha macskabiztos magasságba (kb. 2 m), lehetőleg déli vagy délkeleti oldalra helyezzük, akkor szinte biztosan megtelepszenek benne a házi rozsdafarkúak. Ugyanez az odú – tüskés ágakkal takarva a macskák és nyestek elől – egy bokor aljában ideális lesz az ökörszemeknek.

Ha elég nagy a telkünk, harkályokat vagy seregélyeket is telepíthetünk, nekik a “D” típusú odú a legalkalmasabb 60-120 mm röpnyílással. A nagyobb röpnyílás a búbos bankákat, kuvikokat is vonzza.
Léteznek még különlegesebb odúk is denevérek, fakuszok, vagy akár ragadozó madarak számára is, azonban azt ajánlom, hogy kezdők inkább az első néggyel próbálkozzanak.

Februárban a madarak már nézegetik a későbbi fészkelőhelyeket, ezért időszerű az odúk kihelyezése vagy tatarozása. Az idősebb, odvasodó fák nélküli területen nagy segítség a fészkelőhely biztosítása. A beköltözők pedig ellátják a kert védelmét. Egy széncinege vagy rozsdafarkú pár jó időjárás esetén akár háromszor is költ az évben. Naponta a testsúlyuknak megfelelő mennyiségű rovart fogyasztanak és a fiókák is. Egy év alatt egy cinegepár akár 50 kg rovart is összegyűjt a cirka 1/3 hektár költőterületén. Vegyszermentesen.

madáretetés, Krisna-völgy

Kedves támogatónk, Kun László jóvoltából Krisna-völgyben is újból kihelyezhettünk másfél tucat “B” és “D” odút. Összesen már közel 100 darab, különböző méretű odú vagy költőláda várja évről-évre a lakókat. Ennek köszönhetően ismét költ a területen az év madarának választott búbos banka is.

Pártha dász
okovolgy.hu >>

Érdekesség: Felhívás a Magyar Madártani Egyesülettől
Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút! – országos kampány

Balástya Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete Minden civil szervezet helyezzen ki egy madárodút címmel országos kampányt hirdet egyesületek és alapítványok mellett iskolák, intézmények és vállalkozások körében. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által szakmailag támogatott akció célja a hazai madárállomány segítése mesterséges fészkelőhelyek kihelyezésével.

A kezdeményezés ötletadója egy 2014-es zöld ombudsmani faültetési program volt. A Tűzoltó Egyesület kampányfelhívása és az MME által összeállított odús szakmai anyag Balástya Község honlapján olvasható (http://www.balastya.hu/). Az odúk kihelyezését az akció keretében legkésőbb március első hetéig kell elvégezni, a résztvevők a kihelyezett odúikat megörökítő fotókat pedig a Költőodúk Országos Kampány Facebook-oldalra tudják feltölteni (https://www.facebook.com/profile.php?id=100011174377449&fref=ts).

Az odúköltő madarak fészkeléséhez nélkülözhetetlenek a harkályok által az idősebb, kellően vastag fákba vájt odúk. Ahol ezek hiányoznak, a mesterséges deszkaodúk jelentenek nélkülözhetetlen segítséget, melyek használatáról napjainkra már több mint száz éves tapasztalatokkal rendelkezünk. A mesterséges odúk ráadásul nem csak a kedvezőtlen adottságú területeken alkalmazhatóak, idős faállományú parkokba, erdőkbe, mezővédő erdősávokba telepszerűen kihelyezve növelni lehet az odúköltők fajösszetételét és egyedszámát, ami a rovarkártevők elleni jelentős biológiai védekezési hatással is jár. Odúköltő madaraink mérete a verébnél kisebb barátcinegétől a kék galambon át a tyúktermetű uráli bagolyig terjed, ezért a különböző mérettartományba tartozó fajok számára más és más odútípust kell használnunk. A harkályodúkat utánzó klasszikus, mesterséges eszközök bejárati nyílása kerek, az egyes típusok elsősorban a röpnyílás átmérője és a belméret tekintetében különböznek (még részletesebben: http://www.mme.hu/oduk_es_koltoladak).

Budapest, 2016. február 3.