Vaszati titkok: A harmonikus otthon négy összetevője

Admin Család, Életmód, Hírek

Gondolkodtál már azon, hogy mi kell ahhoz, hogy egy otthon harmonikus legyen? Egyáltalán mit jelent az a szó, hogy harmónia? Mielőtt tovább olvasnál, állj meg egy percre és gondolkodj el azon, mi jelenti számodra a harmóniát – úgy általában, és az otthonodban. Egyáltalán: mitől lesz egy lakásból otthon?

A harmónia görög, ill. latin eredetű szó. Elsődleges jelentése összhang, kiegyensúlyozottság, többféle résznek (hangok, színek, térbeli arányok) kellemes és szép összessége. (Forrás: meszotar.hu) Egyetértést is jelent, illetve több dolog zavartalan együttlétét. Akkor beszélünk harmóniáról – legyen szó akár a zenéről, emberi kapcsolatokról, öltözködésről, vagy éppen lakberendezésről -, amikor az együtt levő elemek között egy olyan összhang van, hogy ezek az elemek (tárgyak, színek, hangok, emberek) kellemes érzetet keltenek bennünk és nyugtatóan hatnak ránk.

bejarat-hall

Ha ebből indulunk ki, vajon mi lehet az a négy fő összetevő, amelytől az otthonunk harmonikus lesz? Az én eddigi tapasztalataim alapján arra a következtetésre jutottam, hogy ez a négy dolog a következő:

1. Lakberendezés, esztétikum, praktikum
2. Természetes, környezetbarát anyagok használata
3. Vaszati
4. Lakók

Mind a négy összetevő nagyon fontos, nem mondhatom, hogy egyik vagy a másik fontosabb lenne a másiknál. Bár hivatalból azt kellene mondanom, hogy a Vaszati a legfontosabb, ez azonban önmagában nem igaz.

A lakberendezési összetevő azért fontos, mert egy lakást már az is otthonossá tud varázsolni, ha szép, ha praktikus és kényelmes. Ez azonban önmagában nem elég, mert pl. egy szép tükör a délnyugati sarokban hiába szép, a Vaszati szerint nem jó a hatása. Lehet, hogy nagyon szépek a lakásban a burkolatok, de ha a szobákban laminált padló van, vagy, ha a fa bútorokat nem környezetbarát festékkel kezelték, akkor ezek a szép burkolatok és bútorok árthatnak az egészségünknek – még akkor is, ha a Vaszati szerint jól vannak elhelyezve.

… És hiába nagyon szép egy lakás, hiába környezetbarát, ha a lakók állandóan veszekednek egymással, ha sok a káros szenvedélyük, vagy ha nem igazán élnek erkölcsös életet. A Vaszatit szándékosan hagytam ki a felsorolásból, mert az általános tapasztalatom az, hogy a Vaszati alkalmazása után a lakók jellemében is pozitív változások indulnak el, de azért ez sem feltétlenül automatikus.

Egy harmonikus otthon fő ismérve az, hogy öröm oda hazatérni és jó otthon lenni. Képzeld csak el: hazaérsz és már az előszobában abban gyönyörködsz, hogy milyen szép a cipősszekrény, majd továbbhaladva örömmel lépsz be a nappaliba, ami szintén szemet gyönyörködtető és kényelmes, a konyhád praktikusan van berendezve, öröm ott főzni. A családod már nagyon várt rád, talán meglepetésként a vacsorát is elkészítették helyetted és miután megettétek, még hosszasan üldögéltek a nagy asztal körül és beszélgettek. A mosogatástól, fürdéstől nem fog viszketni a bőröd (mivel a tisztító és tisztálkodó szereid természetesek), és reggel kipihenten és tele energiával ébredsz, mivel a hálószobád a számodra és a Vaszati elveinek is leginkább megfelelő égtájon van, és az ágy is úgy van elhelyezve, hogy az segítse a nyugodt alvást…

Ugye felismerted azt a négy dolgot, ami harmonikussá tesz egy lakást? És ugye azt is érzed, hogy mind a négy összetevő nagyon fontos? Még a legfanatikusabb Vaszati rajongók sem mondhatják azt, hogy az a legfontosabb. Mert lehet, hogy a Vaszati szerint jó, ha keleten van valami narancssárga, de ha minden csupa narancssárga és ráadásul ez valami nagyon ronda műanyag szín, akkor nem biztos, hogy el tudod vele érni azt a hatást, amit szerettél volna: ahelyett, hogy a reggeli Nap friss, pezsdítő energiáját éreznéd a narancssárgára pillantva, helyette inkább ideges leszel és jojózni kezd a szemed. (Vannak ilyen extrém színek.) És persze még az is előfordulhat, hogy nem is szereted a narancssárgát, mint pl. én…

Fontos tehát, hogy mind a négy összetevőre (lakberendezés, természetes anyagok, Vaszati, lakók) kellőképpen odafigyeljünk, mind a négy összetevőt fejlesszük, ha kell korrigáljuk, és akkor előbb-utóbb olyan lesz az otthonunk, ahová tényleg öröm hazatérni, ami tényleg feltölt minket és táplál, és ahol békés harmóniában él együtt a család apraja-nagyja…

Ha körülnézel az otthonodban, mit gondolsz, a négy közül mi az, amin van még mit fejleszteni?

Manhertz Edit
Forrás: Vaszati.hu >>