A vaisnavizmusban is létezik megváltás?

Admin Filozófia, Hírek

Valaki más által megválthatóak a bűnök, vétkek, hibák, amelyeket elkövettünk? Mit jelent pontosan a megváltás? Minden vallásban van ilyen, vagy ehhez hasonló tanítás?

Előző írásunkban a bűn volt a téma, kíváncsiak voltunk, hogy minden vallásban létezik-e bűn és, hogy mit is jelent pontosan. Ennek a kérdésnek egyenes következménye a most következő írásunk, amely a megváltás lehetőségét járja körbe a különböző vallások nézőpontjaiból.

A konkrét kérdésünk így hangzott:

Megválthatja valaki más a bűneinket, vétkeinket, hibáinkat? Az ön vallásában van ilyen, vagy ehhez hasonló tanítás? – kérdezi Rába Géza rovatszerkesztő.

Krisna a mi megváltónk!

Krisna hívei Indiában és szerte a világon odaadással fordulnak Felé. Számukra elsődleges az Isten iránti tiszta szeretet kifejlesztése, ami azt jelenti, hogy odaadó cselekedeteikért nem várnak “cserébe” semmi anyagi dolgot, például jobb anyagi helyzetet, hírnevet, mások tiszteletét és elismerését – pusztán Krisna öröméért tesznek mindent. Mi, Földön élő emberek szinte kivétel nélkül azért vagyunk itt, mert Isten országából eljöttünk a szabad akaratunk általi döntés következtében, aminek gyökere, hogy nem akarunk teljesen összhangban lenni Vele (engedetlenség). Igazság szerint az összes olyan cselekedet, melyet nem Krisna iránti szeretet vezérel “bűnös”, mert ugyanúgy benne van az eredeti engedetlenség, ami miatt elhagytuk Istent és ezért csak a magunkról alkotott hamis képet (hamis ego = ahankara) növeli. Olyan ez, mint amikor egy gyermek a családjával él és otthon apa, anya és a testvérek szeretik őt, ám ez a gyermek a tükörben nézve elkezd különféle szerepeket próbálni, amihez a szüleitől kapott ruhákat használja. A gyermek grimaszokat vág, beleéli magát, hol nevet – hol sír, de nem eredeti azonosságában van. Amikor abbahagyja játékait és visszatér a családi miliőbe, akkor érzi magát természetes közegében, oldottan és szeretve.

A bűnök bocsánata és az azoktól történő megváltás központi kérdés a hívők életében, hiszen „erre tették fel életüket”. Krisna megnyugtatja híveit, amit a Bhagavad-gítában olvashatunk is: „add fel a különféle dharma szerinti cselekedeteidet és hódolj meg Énelőttem kizárólag, Én megszabadítalak minden bűntől és visszahozlak Hozzám, ne félj! Tehát Isten megváltja bűneinket, ennek van ára: megegyezés Isten akaratával, a teljes önátadás Neki. A megváltást elősegíthetik még az olyan tiszta hívei, akik közbenjárnak Krisnánál érdekünkben. Ha megkérdezzük őket, te tetted? – ezek a hívek azt válaszolják: látod Isten milyen csodát tett, mennyire szeret téged.”

Tornóczky Gusztáv József
hindu/vasinava (Krisna-hívő) oktató, jógaoktató

Más vallási vezetők válaszai a témában >>