Az indiai Govardhan Ökofalu kapta az ENSZ Turisztikai Világszervezete díját

Admin Hírek, Kiemelt, Öko

2017. január 18-án Govardhan Ökofalu (GÖF) számára ítélték oda az Innovációs Kiválóság Világdíját az ökoturizmus, mint a vidékfejlesztés elősegítője terén elért eredményért. Gauranga dász, a GÖF társelnöke Madridban vette át az elismerést az ENSz Turisztikai Világszervezete 2017. évi
díjátadásán.

Az ENSz Turisztikai Világszervezete (UNWTO) az ENSz azon szervezete, amely a felelős, fenntartható és mindenki számára elérhető turizmus elősegítéséért dolgozik. A Szervezet elkötelezett aziránt, hogy elősegítse, hogy a turizmus a Fenntartható Fejlesztési Célok megvalósításának eszköze legyen, és csökkentse a szegénységet, valamint támogassa a fenntartható fejlődést világszerte.

A Govardhan Ökofalu egy 70 acre területű (1 acre = kb. 4000 m2) fenntartható gazdálkodást folytató farmközösség és elvonulóközpont, amely a Sahyadhri hegységben, az indiai Mumbaitól 108 kilométerre délre található. Célkitűzésük, hogy harmóniában éljenek a természettel, és olyan ’lelki ökológiát’ fejlesszenek ki, amely kézzel fogható, pozitív változásokat hoz „saját magunkban és abban, hogyan viszonyulunk a bolygónkhoz”.

Sríla Prabhupáda, a Krisna-tudat Nemzetközi Közössége alapító ácsárjája gyakran biztatta tanítványait, hogy kövessék az „egyszerű élet, magas szintű gondolkodás” elvét, és alapítsanak farmközösségeket az egészséges és fenntartható élet érdekében. Ennek a víziónak a megvalósítására tanítványa, Radhanatha Swami, a GÖF lelki mentora egy indiai farmközösséget álmodott meg, aminek megvalósítására ösztönözte követőit.

A 2003-ban szerény körülmények között indult projekt mára már díjnyertes öko-közösség, ahol a modern technika a védikus bölcsességgel találkozik. A világ előtt álló ökológiai válság kihívásaira fenntartható válaszokat adnak.

Forrás és videofelvétel a díjátadóról >>