Biztos benne, hogy 2017-et írunk? – Isten tudja…

Admin Filozófia, Hírek

Valószínűleg nem árulunk el nagy titkot azzal, ha leírjuk, hogy közel sem biztos, hogy az egész világ most ünnepli az új évet. Pláne nem 2017-et. Hát akkor mikor is van az év első napja? És milyen évet is írunk? Úgy tűnik, hogy a számok világa bár reálisnak tűnik, az ember mégis hihetetlenül relatívvá képes tenni azokat. Minden esetre BÚÉK mindenkinek!

A konkrét kérdésünk így hangzott:

Az ön vallásában milyen évet írunk jelenleg, mikor kezdődik az új év és mihez kötődik, illetve mi alapján számolódik ki az új év kezdete? – írja Rába Géza rovatszerkesztő kérdését a 24.hu Isten tudja rovatának hasábjain.

A hindu újévet több módon is számítják, mivel az ősi indiai védikus kultúra szívesen köti a nagy személyiségekhez – így Krisna és az Ő alászállt formáinak megjelenéséhez – az év kezdetét, ezáltal a megújulás lehetőségét. A bengáli gaudíja vaisnavák (Krisna-hívők) számára az újesztendő a nálunk márciusra eső Phálguna hónap teliholdján esedékes, amikor Csaitanja Maháprabhu, Krisna legutóbbi inkarnációja megjelent, 530 évvel és 10 hónappal ezelőtt.

A hinduk általánosságban, így India kb. egymilliárd hindu lakosa a Dívalihoz köti az újesztendő napját. Dívali az az ünnepnap, amikor a Nap dinasztiájában alászállt Ráma királyfi hosszas száműzetése után hazatért a Himalája lábánál fekvő szülővárosába. Ráma, aki India szentírása szerint kb. 1,5 millió évvel ezelőtt uralkodott a Földön, Napként a tiszta tudást, az örök elveket, a helyes uralkodást és minden menedék tökéletességét képviseli. Hazatérése Kártika hónap újholdján esedékes, vagyis a késő őszi időszakban, a Halottak Napja és a téli napforduló közötti naptári zónában. Ekkor vaisnavák milliói gyújtanak lángot az utcákon és otthonokban, és köszöntik az újesztendőt, de főként a lelki tudást és hitük erősödését áhítják ilyenkor.

Egy harmadik védikus időszámítási mód az évszakok módjára ismétlődő történeti korszakok váltakozása. Eszerint a leghosszabb terjedelmű Aranykort, Szatya-júgát a Trétá, majd a Dvápara-júga követi, ezután következik sorrendben a jelenleg is érvényes Vaskor, vagy Kali-kor, a nézeteltérések és háborúk kora, amelyet a pusztító kuruksétrai háború kirobbanásához datálnak. Az Úr Krisna, aki több mint 5300 évvel ezelőtt jelent meg a Földön, unokatestvére volt azoknak a Pándaváknak és Kauraváknak, akik e csatát vívták, s Krisna ekkor beszélte el a híres Bhagavad-gítát is. A viszályok korának gyújtópontjától, e háború első napjától eredeztetik a Kali-korszakot, amely idén 5118 éve esedékes. 2017-ben tehát már az 5119. évbe lépünk, az egyébként 432 ezer földi évig tartó korszakon belül.

Radhika devi dasi Krisna-hívő lelkész és Fodor Kata vaisnava teológus

Más vallási képviselők a témában >>