Gaja – ghíben sült leveles tésztakülönlegesség cukorsziruppal

Admin Desszertek, Hírek, Receptek, Vendégváró csemegék, italok

Orisza államban, Jagannátha Puri városának papírjain a mai napig Isten szerepel a város tulajdonosaként, és az egész város élete Isten templomban imádott múrti formája, Jagannátha körül forog. Vannak különleges ünnepnapok, amikor még nagyobb pompával imádják az Urat a hívők, pl. a Szekérfesztivál alkalmával, amely a Föld legősibb fesztiválja. Ilyenkor különleges édességeket készítenek az Univerzum Urának, az egyik nagy kedvenc a gaja.

Azt beszélik, ezt az édességet olyannyira szereti az Úr Jagannátha, hogy nem is kell felajánlani Neki — személyesen a konyhába siet, hogy megegye.

Hozzávalók:
35 dkg liszt
1/2 kiskanál só
1/2 kiskanál cukor
2.5 evőkanál meleg ghí
1.8 dl langyos víz
6 evőkanál ghí (tisztított vaj, vagy sima vaj)
6 evőkanál kukoricakeményítő
1.5 evőkanál rózsavíz
3 dl víz
35 dkg cukor
ghí a sütéshez
4 evőkanál apróra vágott pisztácia

A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy edényben. A 2.5 evőkanál ghít összekeverjük a vízzel, majd a liszthez öntjük. Gyorsan összegyúrjuk. Ha szükséges, kevés vízzel segítünk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. 15 percig gyúrjuk, míg fényes és sima lesz. A tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Öt cipót letakarva félreteszünk, a hatodikból hűvös munkalapon akkora lepényt sodrunk, amekkorát csak tudunk. Akkor jó, ha egészen átlátszó, annyira vékony. Félretesszük, a tetejét vékonyan megkenjük olvasztott ghível és meghintjük kukoricakeményítővel. A következő cipóból sodort lepényt ráfektetjük, azt is megkenjük és meghintjük, majd ezt addig ismételjük, míg a tészta és a ghí ill. kukoricakeményítő is elfogy. Az egymásra fektetett lepényeket együtt, palacsintaszerűen szorosan feltekerjük. Vigyázzunk, nehogy eltépjük a vékony tésztát. A tekercset 12 részre vágjuk, és a munkalapon minden egyes darabból hosszú “nyelvet” sodrunk.

A sziruphoz a vizet, a rózsavizet és a cukrot összekeverjük egy lábosban, és tűz felett addig keverjük, míg teljesen elolvad. 12-15 percig forraljuk, míg eléri a 117 C-ot. Lehúzzuk a tűzről, de melegen tartjuk. Forró ghíben (115 C-on) aranybarnára és ropogósra sütjük a “nyelveket”, majd szitán leszárítjuk őket. Még melegen 1 percre a szirupba helyezzük, majd kivéve vagdalt pisztáciával meghintjük, és rácson kihűtjük. Frissen a legfinomabb, de 1-2 napig eltartható.
Elkészítési idő: 1 óra.