Június 24.: Szekérfesztivál/Ratha-yatra 2017 – Jóga | mantra | India

Admin Budapest programajánló, Hírek, Programajánló, Sajtópont

A Ratha-yatra Budapest legszínesebb indiai karneválja június 24-én, szombaton, az Andrássy úton át a Városligetig. Tégy velünk egy túrát Indiában, légy az élmény részese!

A Szekérfesztivál egy ősi indiai tradíció továbbélése nyugaton. Az indiai Puri városából származó hagyomány, amikor Krisna egy különleges formáját, Dzsagannáthot (a név jelentése: az Univerzum Ura) egy hatalmas szekéren díszes felvonulás keretében végighúzzák az emberek a városon. Az ünnepre a mai napig több millió hindu érkezik Orissza állam fővárosába. A tradíció pontosan 50 évvel ezelőtt egyfajta vándorünnepként nyugaton is útjára indult, s azóta meg is honosodott, a Krisna-tudat mozgalmát megalapító Bhaktivedanta Swami Prabhupádának köszönhetően.

Hogyan csatlakozhatsz?

A Szekérfesztivál a Vörösmarty térről indul délelőtt 10 órakor és kb. 13:00 órakor érkezik meg a Városligetbe. A szekér a Vörösmarty tér – Deák tér – Andrássy út – Hősök tere – Városliget útvonalon halad majd. A menethez bárki csatlakozhat, aki szeretne bepillantást nyerni ebbe az ősi rítusba, vagy szívesen belecsöppenne egy fantasztikus indiai forgatagba. A Szekérfesztivál a legvidámabb és legszínesebb indiai parádé Budapesten, ahol vallási és társadalmi hovatartozástól függetlenül mindenkit szeretettel várnak!

A résztvevők díszes menetben húzhatják az Univerzum Urának, Dzsagannáthnak a feldíszített szekerét. A menet előtt lovasok, táncosok, énekesek, zenészek, gólyalábasok haladnak. A Városligetben családias, zöld környezetben 21 óráig változatos fesztiválprogrammal várják a családokat, kisgyerekeket, fiatalokat és időseket. A Jóga Világnapja kapcsán a színpadi műsorban is kiemelt figyelmet kapnak a jógikus programok. Emellett indiai zenészek, hennafestés, táncok, színdarab, dobshow, gyermekprogramok, előadások, kérdezz-felelek, vegán ételkóstoló és fagylalt, valamint indiai bazár várja a vendégeket.

Esemény >>

Ismered a lélek jeleit?

A Szekérfesztivál egy összetett és mély lelki jelentőségű ünnep, ahol minden mozzanatnak, minden elemnek szimbolikus jelentősége van. Isten különleges formája, amelyet az élőlények iránti szeretete hat át, a szekér húzására szolgáló kötelek, amelyek a kapcsolatot jelképezik Isten és ember között, a kötelek húzása, amely a karmánk alól való felszabadulást szolgálja, a színek, az illatok, a táncok és a dallamok mind egy régi-régi történetet mesélnek el újra és újra. Miért? A pazar felvonulás az emlékezést szolgálja, az emlékezést arra a misztikus forrásra, ahonnan minden élőlény ered. Az ősi indiai-védikus bölcsesség szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha feltárja, felkutatja, megismeri és kapcsolatba lép ezzel a forrással, közvetlenül az önvaló megismerésén, az önismereten túl.

Misztikusan hangzik? Pedig egyszerű. A boldogságot külső élményekben és ingerekben keressük, pedig valójában bennünk rejlik és könnyedén elérhető. A teljes lelki elégedettséghez olyan erőforrást kell találnunk, amely kiapadhatatlan, és ezzel csordultig megtölteni magunkat. Akkor automatikusan kilazulnak a hétköznapi, anyagi dolgoktól való függőségeink csápjai. A vágyak elviselhetővé válnak, az elménk stabilizálódik. Ezt szolgálja a mantrameditáció, amelyet a Védák javasolnak, és ezt szolgálja maga a jóga is, amelyet bár ma egy kellemes sportágként ismerünk, valójában az egyén és a Legfelsőbb összekapcsolódását szolgálja a test legyőzésén keresztül. A jóga egyszerre a test és az elme sportja. Rugalmassá és egészségessé teszi a testet és kiegyensúlyozottá mentális működésünket, de legfontosabb sajátossága más mozgásformákkal szemben az, hogy lelkileg tölt fel. A jóga szó jelentése: összekapcsolódás. Hát nem csodálatos, hogy az életben minden, de minden a kapcsolódási képességünk kiteljesedésén múlik? Az atomok a világunkat felépítő stabil szerkezetű molekulákká kapcsolódnak össze, az egyének családdá és szociális-társadalmi hálóvá, a lelkek pedig egy békés, lelki közeggé kapcsolódnak. Te is bekapcsolódnál? Lépj közelebb!

A Jóga Világnapja a fesztiválon

A nyári napforduló napja a Jóga Világnapja is egyben. Az idei, 24. magyarországi Szekérfesztivál témája a Jóga és mantra vagyis az összekapcsolódás művészete és technikái. Az eredeti indiai tradíció követői szerint a világban tapasztalható különféle társadalmi, politikai konfliktusok, háborús és vallás ellentétek mind-mind abból fakadnak, hogy nem értettük meg: mindannyian ugyanolyan lelkek vagyunk, akik ugyanahhoz a forráshoz kapcsolódnak, Istenhez, nevezzük bármilyen néven is. Hétköznapi ügyes-bajos dolgaink közepette hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a forrást, belefeledkezni a saját életünkbe, gondjainkba, a többi embert tőlünk különbözőnek, távolinak érezni. Az összekapcsolódás képességének hiánya végül ahhoz vezethet, hogy idegenekké válunk egymás számára, elveszítjük empátiánkat és toleranciánkat mások felé és szenvedésük láttán elfordítjuk a fejünket. Lehet, hogy minden nehézségünk saját belső feszültségünkből fakad? A jóga és a mantrameditáció segít önmagunk legyőzésében és az elégedettség elérésében. A Városligetben tartandó India fesztiválon nemcsak az ősi India kultúráját és művészetét, hanem szellemi bölcsességét is mélyrehatóan megismerheted. India békéje és színes forgataga egyetlen napra Budapesten is megelevenedik.

A Ratha-yātrā Szekérfesztivál fókuszában idén a jóga lesz, hiszen ezen a hétvégén ünnepelik a Jóga Világnapját szerte a világon. A világnapot India miniszterelnöke, Mr. Narendra Modi javaslata alapján fogadta el az ENSZ Közgyűlése 2014-ben. A 3. Jóga Világnapi rendezvény alkalmából az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége országos rendezvénysorozatot szervez Gangesz-Duna Fesztivál és Nemzetközi Jóganap címmel, amely során a tradicionális jógaiskolák indiai és hazai képviselői jóga-programokkal, előadásokkal és workshopokon keresztül szeretnék megismertetni a jóga ősi hagyományát és pozitív mentális és élettani hatásait. A színes programsorozathoz csatlakozik a Szekérfesztivál is idei rendezvényével a bhakti-jóga 5000 éves irányzatát képviselve.

A részvétel díjtalan, azonban érdemes lelki szolgálatot ajánlani, és legalább néhány percre csatlakozni az Úr szekerének húzásához, hiszen ez minden korábbi tettünk negatív visszahatásaitól megszabadít bennünket!

A Szekérfesztivál részletes színpadi programja. Találkozzunk június 24-én Budapest szívében!

13:00 Ünnepélyes megnyitó: Őexcellenciája Rahul Chhabra, India Magyarországi Nagykövetének üzenete
13:10 Ünnepélyes megnyitó: Karácsony Gergely, a Zuglói Önkormányzat polgármesterének megnyitó beszéde
13:20 Köszöntő előadás: Śrīla Śivarāma Swami Mahārāja, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezető lelkésze
13:50 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés
14:10 Indiai gyerek tánc: a budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központ diákjaink táncelőadása
14:15 Mṛdaṅga-show: a budapesti Hare Krisna Gyermekoktatási Központ tanulóinak indiai dob előadása
14:30 Tradicionális indiai táncbemutató: Magyar Melinda Odisszi táncelőadása
14:50 Jógabemutató: Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola hallgatóinak előadásában
15:05 Történetek az Úr Jagganātháról: Asit-Kṛṣṇa Swami Mahārāja, indiai lelki tanítómester előadásában
15:25 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés
15:40 Krisna-Völgyi gyerekprodukció: Indiai divatbemutató és közös zenés mantra éneklés
15:55 Indiai táncbemutató: Gaura-Vani Dance Group modern Bharatanatyam és Odisszi előadása
16:15 Interaktív jógabemutató: Tanácsok a mindennapi jóga végzéséhez a NitaYoga központ képviselőitől
16:35 Előadás: Az eredeti jóga a védikus Szentírások alapján – Īśvara-Kṛṣṇa Dāsa, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola tanárától
16:50 Színdarab: Egy fazék bölcsesség, A.C. Nataka Drámacsoport
17:10 Indiai táncdráma: Gaura-Vani Dance Group előadása
17:25 Előadás: Mantra- A harmónikus tudat forrása, Ānanda Caitanya Dāsa, vaiṣṇava szerzetes előadása
17:45 Tombola
18:00 Jagannātha, Baladeva, Subhadrā, a Szekérfesztivál Istenségeinek búcsúztatása kīrtannal
18:15 Előadás: A személyiségfejlesztés és önmegvalósítás alapjai, Līlāśuka Dāsa vezetési tanácsadó és vaiṣṇava teológus
18:45 Élőzenés táncdráma: Everything
18:55 Koncert: Nitai Kīrtana Band
19:55 Kīrtan-yoga: közös zenés mantra éneklés
(A programváltoztatás jogát fenntartjuk.)
 

fotó: Kocsány Kornél

 

Festival of Chariots in Budapest

The Festival of Chariots is a traditional festival, originating in the ancient city of Puri in India. Today this festival is held in many major cities across the world just as New York, London, or Rome. The Festival of Chariots Budapest will be organised on Saturday, 24 June 2017. The procession will start from Vörösmarty square at 10am. The festive procession is expected to arrive at the City Park at about 1pm, where a rich stage programme will be held, including Indian music and dance, drama, presentations, children’s productions, yoga presentations (hatha yoga, ashtanga yoga, acro-yoga), lectures on self-sustenance and self-assessment; whereas at the stalls one can get delightful pure vegetarian and vegan food. There will be a colourful Indian bazaar as well.

The festival celebrates an invitation to the Lord of the Universe, Jagannatha to enter our hearts. Therefore everyone is invited to bring presents for Jagannatha (vegan cakes, nuts and raisins, fruits and flowers) and to hand them over when the procession begins. These will be offered to Him on the chariot and will be distributed among the participants at the destination. Participation at the programme is free of charge and the experience unforgettable!

On the occasion of the Festival of Chariots (Ratha Yatra) we also celebrate the International Day of Yoga. The aim of the International Yoga Day is to raise awareness of healthy and conscious lifestyle among people. The Embassy of India organises the 3rd International Day of Yoga & 2nd Ganges-Danube Festival in Budapest on June 24th and Ratha Yatra is also a part of the all-day Festival. During the festival at the City Park we can participate in a number of yoga programmes and can get a deeper understanding of the art and technique of yoga and mantra meditation.