Mennyire súlyos bűn a gondatlanságból elkövetett emberölés?

Admin Filozófia, Hírek

Ezen a héten az öt halálos áldozatot követelő dámóci metilalkoholos mérgezéssel kapcsolatban tett föl kérdést az Isten tudja: Mit mond az ön vallása arra, ha valaki gondatlanságból követ el emberölést? – kérdezi Rába Géza rovatszerkesztő a 24.hu oldalán.

 

Az emberölés a legsúlyosabb bűntény az isteni gondviselés teljes figyelmen kívül hagyása mellett. A szeretet elleni vétek az embertársaink elleni erőszak, aminek szélsőséges formája a halál okozása.

Ennek a bűnnek egyik fajtája a mérgezés. Különbség van a szándékos és előre tervezett emberölés és a nem szándékosan okozott haláleset között. Az utóbbi enyhítő körülménynek számít. Azon kereskedőknek például, akik áruként élelmiszereket forgalmaznak, biztosítaniuk kell vásárlóiknak a lehető legegészségesebb alapanyagokat. Ez egyben felelősségük is, ezért bűn terheli őket, ha olyan árut adnak el embertársaiknak, amivel egészségükben kárt, szélsőséges esetben halált okoznak.

Bármelyik eset áll is fenn, felelősséget kell vállalniuk az okozott kárért és következményekért, és amennyire lehetséges, kompenzálniuk kell a károsultakat. Az elsődleges felelősség tehát az eladóé, akinek nagy felelőssége van az élet védelme terén és ez becsületbeli ügy.

Másodlagosan a vevőnek is van felelőssége. Amennyire lehet, törekedjen a vásárló egészséges, az ember létét tápláló ételeket és italokat beszerezni megbízható forrásokból.

A Krisna-hívő védikus kultúrában az állam nem támogatta szeszes italok fogyasztását, mert nem segíti az ember lelki felemelkedését és az Istennel való szeretetteli kapcsolat megélését. Józan, tiszta életvitel, egyszerűség és önátadás Krisna szent akaratának az emberi élet célja. Minden ember legjobb érdeke ezen elvek szerint vezetni életét.

Tornóczky Gusztáv József
hindu/vaisnava oktató, jógaoktató

Más vallási képviselők válaszai a 24.hu oldalán >>